Ristić: Srpska lista kriminalna organizacija i ona mora da se što pre rasturi

Žarko Ristić (Foto: Narodna stranka)

Srpska vlast je od 2012. godine „sve poraze proglasila za pobede“, predajući Albancima gotovo sve što su tražili, a nije dobila ništa za srpski narod, ocenio je najnovije odluke o ukidanju srpskih tablica sa KiM-a i meri reciprociteta za srpske lične karte sa Kosovom, poverenik Narodne stranke za Kosovo Žarko Ristić. Kaže i da Srbi nemaju problem trenutno sa Albancima, već sa Srbima, zbog politike „kriminala, zastrašivanja i pranja novca“, života u strahu i bez slobode zbog toga. Da se srpska vlast bolje postavljala prema Srbima, njih bi na Kosovu bilo više, ukazao je Ristić, a prenosi KoSSev.

“Do 2012. godine postojale su institucije Srbije na Kosovu i Metohiji, neki život, ali se od tada odvija politički kriminal, pranje novca i zastrašivanje naroda i Srbi od potpisivanja briselskih sporazuma zbog toga žive u strahu i nemaju slobodu“, rekao je Ristić u intervjuu za kanal Srbin.info, saopštila je Narodna stranka sa Kosova.

„Ranije je sve bilo mnogo lakše, roba iz centralne Srbije je dolazila bez plaćanja carina, a danas ne postoji tako slobodan protok robe. Mnogi visoki državni funkcioneri Srbije ne mogu ni da uđu na Kosovo i Metohiju“, dodao je Ristić, objašnjavajući način na koji funkcioniše Kosovo kao samoproglašena država.

Ristić je naveo da je vlast povukla državne institucije sa Kosova i Metohije i predala Kosovu kao samoproglašenoj državi, uključujući i međunarodni pozivni telefonski broj, ili energetiku koja je izdvojena iz kontrolne oblasti EMS-a i pripojena energetskom bloku Kosova i Albanije.

„Srbi sada moraju da prekriju državne simbole na registarskim tablicama kako bi mogli da uđu na deo teritorije Srbije, a od Zajednice srpskih opština nema ništa. Elektrosever je privatna firma koja je preuzela naš elektroenergetski sistem i trafo stanicu Valač“, rekao je Ristić.

Sve naše poraze proglasili smo pobedama

Režim Aleksandra Vućića predaje Srbe, a Srbi su oguglali.

„Laki smo za manipulaciju. Sve što je trebalo da se uradi pravo, urađeno je kontra. Gledamo samo kako da održimo vlast i kao bi pojedincima bilo dobro. To je najveći problem kod nas u Srbiji“, naveo je.

Na pitanje zašto se Srbi nisu samoorganizovali, Ristić kaže, da je upalio model „kuvane žabe“.

Oni su polako davili, davili, i kad se voda greje, ne vidite šta se desilo već

Za Srpsku listu kazao je da se radi o „kriminalnoj organizaciji“ koju zanima „samo upravljanje novcem“.

„Te predstavnike političkog kriminala narod ne zanima, osim kao broj glasova. Oni zaposle jednog čoveka koji dobija pet plata, ali taj čovek onda prisiljava komšije da glasaju za Srpsku listu“, rekao je Ristić.

Za Ristića nije sporan ulazak Srba u kosovske institucije, smatrajući da to i „nije loše“, jer Srbi koji su ostali na Kosovu, prinuđeni su da opstanu i treba da sarađuju sa Albancima pored kojih žive.

Ta Srpska lista je kriminalna organizacija i ona mora da se što pre rasturi

Ono što se iole malo može smatrati opozicijom srpskom na Kosovu je zapravo pod kontrolom Srpske liste i da nije, i to preobrate, navodi.

Sa druge strane tvrdi da je on nezavistan, da radi decenijama, kao privatnik, i da mu je cilj da se Srbi na Kosovu pitaju o uređenju svog života.

Izneo je uveravanja da je Narodna stranka „prisutna na Kosovu i Metohiji“, te da planira da osnuje odbore u svim sredinama u kojima žive Srbi, kao i da otvori narodnu kancelariju koja će pomagati građanima pravnim savetima i pružanjem pravne pomoći.

Uprkos svemu tome, na Kosovu i Metohiji ostalo je da živi oko 150.000 Srba koji „neće otići“.

„Nadamo se da više neće biti pogroma. Kupio sam nedavno zemlju na Kosovu i Metohiji, koju su moji dedovi prodali u prošlosti i na tom mestu ću sazidati kuću“, rekao je Ristić.

Kad se narod reši tih okova, sami ćemo da rešimo problem sa Albancima

Kaže da svako ko na Kosovo ode jedanput se uvek vraća jer se oseća duh postojanja srpskog naroda na njemu kroz vekove.

Sa druge strane kaže da, veliki problem Srbima koji ostaju na Kosovu naprave srpski desničari koji na Vidovdan dođu da naprave problem

„Dođu tamo i ponašaju se, ne u skladu sa prilikama i naprave problem, a treba da se ponašaju kao Hrišćani, da u tišini dođu i odu. Da brojem kojim dođu nam daju najveću podršku. Nije poenta sa srpskom zastavom doći i praviti provokacije. Ne prave provokacije Srbima, već Albancima, gde mi sutradan ostajemo sa tim Albancima da živimo“, naglasio je Ristić.

Navodi i da: „Naše srpstvo mi možemo drugačije da pokažemo“.

To se može učiniti kroz kulturu, a ne samo kroz duhovnost, dakle, „malo i kroz kulturu“, a ne samo kroz to „srpstvo i radikalstvo“.

„Postoji toliko pozorišta u Srbiji, znate šta bi značilo da svake nedelje, po jedno pozorište ode na Kosovo i daruje narod predstavom. Narod bi se okupljao oko njih“, Ristić je izneo predloge.

Ristić smatra i da privrednici i investitori iz Srbije treba da otvaraju fabrike i da zapošljavaju ljude.

„U prvoj fazi je najbitnije da ljudi opstanu, da jačamo ekonomiju, a posle ćemo da vidimo“.

„Kosovo se iz Beograda braniti ne može. Što više budemo prisutniji dole i jačali srpski živalj mi ćemo onda Kosovo odbraniti, tako što ćemo otvoriti fabrike tamo i zaposliti ljude. Lako ćemo mi onda održati Kosovo. Sve dok budemo iz Kruševca ili iz nekih drugih mesta slavili Vidovdan, mi Kosovo nećemo odbraniti“.

Konačno, pitanje Kosova i Ukrajine ne treba da se povezuje, posebno kada je u pitanju opstanak Srba, to pitanje ne sme da se povezuje.

Smatra i da neće biti rata za Kosovo. Niti je Albancima do ratovanja, niti Srbima, ali da bi političkim dijalogom moglo da se nađe rešenje, poput jačanja ekonomije, inicijativama kao što je Otvoreni Balkan kako bi se sve ponovo „povuklo oko nas“.