Stojanović: Vlast u Prištini je radikalna a Beogradska plaši kosovske Srbe

Aleksandar Stojanovic (Foto: Privatna arhiva)

Politička i bezbedonosna situacija je slozena. Vlada Aljbina Kurtija je populistička, radikalana, nereformistička i nije naklonjena Srbima. Vlast iz Beograda plaši Srbe, kaže Aleksandar Stojanović director Centra za razvoj lokalnih sredina u intervjuu za Radio Goraždevac.

Stojanović trenutnu situaciju ocenjuje kao tenzičnu a za to je prema njegovim rečima više razloga.

“Od toga da od zvaničnih vlasti iz Srbije često dobijamo vrlo crne prognoze u vezi Srba i naše buducnosti na Kosovu i Metohiji, pa do toga da svakodnevno gledamo kako vlasti u Pristini na čijem je čelu Aljbin Kurti sprovode razne radiklane policijske akcije uz prekomenrnu upotrebu sile, pa do toga da zabranju sportske  događaje koji nemaju veze sa politikom. Evo juče su upravo zabranili  jedan lep događaj da odbojakašice Bugarske, Severne Makedonjije i Srbije dodju na Kosovo i učestvuju na sportskom turnuru. Jednostavmo to je kap koja je preliva čašu. Nešto što je čisto i lepo, razvija sportski duh i najbolje osobine kod ljudi Vlada Aljbina Kurtija politizuje kako bi stekla jeftine političke poene kod albanskog biračkog tela. To im je važnije nego da predstave da je Kosovo normalno mesto za život gde se poštuju prava manjna i nelabanskih zajednica”, kaže Stojanović.

Kada su u pitanju prava manjina Stojanović podseća da je poštovanje manjina jedna od najvažnijih evropskih vrednosti.

“Kosovo pretenduje da bude članica Evropske unije i umesto da se pokaže kao mesto tolernicije i razvoja dobrosusedskih odnosa oni clanici evropske unije Bugarske zabranju da njen odbojski klub dođe na Kosovo i odigra sportsku utakmicu”, podseća direktor Centra za razvoj lokalnih sredina iz Kosovske Mitrovice.

Kada je rad Vlade Kosova i premijera Aljbina Kurtija u pitanju Stojanović kaže da veruje da će vreme pokazati da li je sve samo gluma ili je ovaj premijer i vlada svih građana.

“Aljibin Kurti se predstavlja kao premijer vlasti u Prištini i građana Kosova a da li to on zapravo jeste to je veliko pitanje i odgovor na to dobićemo u budućnosti kada prodje još malo vremena i vidimo do kraja kako ta Vlada zapravo radi. Da li je on premijer svih gradjan Kosova ili samo glumi da je premijer svih gradjana  vreme će pokazati. Za sada on povlači samo neke poteze koji liče ne represiju, neko pokazavanje sile na terenu”, kaže Stojanović i intervjuu za portal Radio Goraždevca.

On podseća da se mnoge pravosnažne odluke i zakoni kada je u pitanju srpska zajednica ne poštuju.

“Ne primenjuje se odluka o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani. Hapšenje i prebijanje povratnika iz Peći srpske nacionalnosti. Čoveku su slomili nos prilikom hapšenja. Evo juče je snimljen i neki spot kojim se pokazuje kako je on (Kurit) uspeo da silom integriše sever Kosova, a pre njega druge Vlade u Prištini to nisu mogle. Time zapravo pokazuje da mu nije iskreno stalo do srpske zajednice. Da mu je važno da tim potezima koje vuče pokaze albanskom biračkom telu, da predstavi sebe kao je veoma jakog lidera. Zapravo time pokazuje da mu nije iskreno stalo do Srba”, kaže Stojanović

On se u intervjuu osvrnuo i na ekonomska ulaganja, koja su prema njegovim rečima jako mala u srpskim sredinama.

“Pouzdano znam da Vlada Kosova i međunarodne organizacije ulažu u albanske sredine milone novca i investicija, što je dobro i što pozdravljam, ali gde je ulaganje u srpske sredine? To je pravo pitanje. Cer internešnal je ulozio preko 10 milona evra samo u Orahovc u oblast poljoprivrde. Evo, sada ulažu u Junik, opet kazem super, ali gde su ozbiljni programi za Srbe? Gde su ozbiljne investicije? Nigde, one ne postoje. Nama trebaju ozbiljni srednjoročni petogodišnji programi koji će podići zaposelnost i otvoriti relana radna mesta u srpskim sredinma. Trebaju nam investicije u strat up komanije, investicije u poljoprivredu i preradu hrane u sredinama gde zive Srbi, za sada svega toga nema”, smatra Aleksandar Stojanović.

Stojanović kaže da vlast u Beogradu svojim izvavama plaši kosovske Srbe i pita se čemu ovakve izjave služe.

“Vlast u Beogradu na čijem je čelu Aleksandar Vučić mora da pazi da li izjave koje daje služe opstanku Srba na Kosovu i Metohiji ili ih često straši neodmerenim izajavama o nekakvim Olujma. Nna taj način uteruje strah u kosti Srbma na Kosovu, koje će se zbog takve političke klime odlučiti da se intezivno iseljavaju ka centralnoj Srbiji. Da li te izjave koje on daje služe dnevno političkim i njegovim partijskim interesima ili one imaju državnički karakter? Ako imaju državnički karter onda moraju da budu ozbiljne i odmerene. Možda te izjave imaju karakter da se prekriju neki sporazumi o integraciji u kosovske institucije, kao na primer sporazum o energetici. Ako je bezbednosna situacijja stvarno tako opasna kao što je on opisuje onda čitava Srpska lista koja predstavlja Srbe treba odmah napustiti kosovske instutucije, kao ostali u sudstvu i policiji. Ja vidim da oni i dalje participiraju u vlasti Kosova kao da se ništa ne dogadja”, zaključio je Aleksandar Stojanović direktor Centra za razvoj lokalnih sredina u intervjuu za Radio Goraždevac.