Berba i otkup malina u Župi u punom jeku

Malina (Foto: Radio Astra)

U regionu Župe udaljenog 15 kilometara iznad Prizrena počelo se sa otkupom malina ili kako ga sami malinari nazivaju crvenim zlatom.

Posetili smo najveću zadrugu u ovom regionu “GRO RED GOLD” i u razgovoru sa Ismetom Osmanijem predsednikom udruženja malinara, otkup je počeo nakon visokih temperatura, jer je malina u fazi zrenja i kako sam kaže zadovoljni su rodom.

“Kako su bili loši klimatski uslovi tokom čitavog proleća, vrlo niske temperature, ipak smo zadovoljni rodom, posebno kvalitetom”.

A da li imaju dovoljno kapaciteta za otkup u hladnjačama Osmani tvrdi da imaju i previše.

“Naša poljoprivredna zadruga “Agro Red Gold” ima sasvim dovoljno kapaciteta za skladištenje i zamrzavanje malina, oko 220 tona možemo smestiti’’.

Ove godine je puno radno sposobno stanovništvo otišlo u inostranstvo, kako je stanje sa berbom i beračima?

“Za sada ima radne snage ali se već oseća nedostatak”, kaže Osmani i dodaje.

“Zadruga ima svoje članove i kooperante u sva sela Župe i Podgore i mi otkupljujemo od njih po utvrđenoj dinamici. Očekujemo dobru cenu, mada mi ne formiramo cene. Cenu kroji globalno tržiste jer je malina berzanska roba. Naravno mi se trudimo da izvučemo što bolju cenu za naše farmere. Svu malinu izvozimo van Kosova. Jedan mali dio ostavljamo za proizvodnju’’ zaključuje Osmani.

Da ne bi ispalo da smo pitali samo jednog otkupljivača, tragom informacija došli smo i do otkupne cene. Gospodin Adem Ademi vlasnik je hladnjače u Gornjem Ljubinju, a vrši otkup malina i u Siriničkoj Župi gde poseduje nekoliko hladnjača u selima opštine Štrpce.

U razgovoru sa Ademijem dobili smo informaciju i po kojim cenama vrše otkup malina.

“Vlasnik sam hladnjače u Gornjem Ljubinju i nekoliko njih u selima opštine Štrpce. Ove godine je rod dobar, ne treba da se žalimo. Vršimo otkup svakodnevno i radimo punom parom. Nedostaje nam radna  snaga za berbu malina. Neki malinari kad im otkupimo malinu traže da im odmah platimo pa smo bili prinuđeni da formiramo cenu. Za sada je 4 Eura i 20 centi, po kilogramu, i to je  cena koju smo u mogućnosti da im damo. Individualni malinari su zadovoljni cenom. Otkup koji vršimo od udruženja malinara zamrzavamo i skladištimo  a ostalu malinu odmah izvozimo”.

Na pitanje imaju li dovoljno kapaciteta za skladištenje maline gospodin Ademi za naš radio  je rekao: “Imamo dovoljno kapaciteta, jer jedan dio zamrznute maline se direktno izvozi pa se dešava slučaj da jednom napunimo hladnjače pa ih prodajemo na svetskom tržištu a ostatak se čeka na povoljniju cenu”.

Kako se iz razgovora sa otkupljivačima može primetiti. Ova godina će imati dobar rod i dobru cenu, dok je za berbu u poslednje dve godine potrebna radna snaga jer svakodnevno radnosposobno stanovništvo odlazi u inostranstvo,