Labaratorija u Prizrenskoj bolnici radi punim kapacitetom za biohemijske analize

(Foto: TV Prizreni)

Direktor Glavnog centra porodične medicine u Prizrenu Dževat Elezkurtaj saopštava da nakon nabavke reagensa, laboratorija u centralnoj ustanovi primarne zdravstvene zaštite radi punim kapacitetom na realizaciji svih hemijskih analiza kao i tiroidni hormoni.

Samo danas je urađeno više od 130 testiranja pacijenata, najavio je direktor Elezkurtaj. On dalje kaže da je ova ustanova ranije radila i druge pretrage u okviru preventivnih službi, ali prema Administrativnom uputstvu Ministarstva zdravlja više ne možemo da radimo testove kao što su tumor markeri.

U saradnji sa DKSH pokušavamo da pronađemo mogućnosti da ove analize radimo u budućnosti, naglasio je on. Direktor Elezkurtaj dalje saopštava da smo u poslednje vreme naišli na poteškoće u snabdevanju testovima, ali smo u saradnji sa kabinetom gradonačelnika Šaćira Totaja isporučeni testovima koje traže lekari KPŠ i ne samo za usluge kao koliko god je to moguće.efikasna za mnoge pacijente.

Inače, u ovoj zdravstvenoj ustanovi proteklog vikenda je organizovan pregled radi pregleda štitne žlezde, dok se na ovakve aktivnosti upozorava i ubuduće.