I deveta ukrajinska novinarka stigla na Kosovo

(Foto: Udruženje novinara Kosova)

Još jedna ukrajinska novinarka stigla je na Kosovo. U pitanju je Katerina Bilobrova koja će u narednom periodu živeti i raditi na Kosovu. a u okviru programa „Novinari u prebivalištu – Kosovo“.

Nju su na aerodromu dočekali izvršna direktorka Asocijacije novinara Kosova Getoarba Mulići (Mulliqi), pravna službenica Evropskog centra za slobodu štampe i medija ECPMF, Fljutura (Flutura) Kusari, predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova i Kosovske policije.

„Bilobrova je deveta novinarka koja je našla utočište na Kosovu u okviru JR programa, koji finansijski podržava Vlada Republike Kosovo. Ovaj program sprovodi Udruženje novinara Kosova u bliskoj saradnji sa ECPMF-om, preko kojeg ukrajinskim novinarima obezbeđuje mesečnu platu, smeštaj, uslove rada, kurseve jezika i integracije, kao i psiho-socijalnu pomoć po potrebi“, saopštavaju iz ove novinarske asocijacije.

A za to vreme, Bilobrove koleginice uče albanski, o čemu izveštavaju kosovski mediji. Novinarka Darija Meščerijakova je navodno istetovirala i dvoglavog orla sa albanske nacionalne zastave u znak solidarnosti sa albanskim narodom, javili su pojedini mediji na albanskom.

U značajnom broju medijskih izveštaja o ukrajinskim novinarima koji borave na Kosovu, često se ističe povezanost „ruske i srpske propagande„, kao i „albanskog i ukrajinskog naroda„, odnosno – razumevanje albanskog naroda za patnju ukrajinskog, što često ističu i kosovski zvaničnici.

Kosovska vlada odlučila je 1. marta, odnosno nakon izbijanja rata u Ukrajini, da ugosti 20 novinara iz ove zemlje kroz program „Novinari u boravku na Kosovu“.

Program prihvata ukrajinskih novinara su pokrenuli Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF) i Evropska federacija novinara (EFJ), a finansiran je i podržan od strane kancelarije kosovskog premijera i ministarstava unutrašnjih i spoljnih poslova.

Sprovodi ga Udruženje novinara Kosova uz podršku dva novinarska sindikata u Ukrajini.

Kako je prethodno saopšteno iz ovog Udruženja, program obuhvata obezbeđenu mesečnu platu, smeštaj, uslove za rad, kurseve jezika i integraciju, kao i psiho-socijalnu pomoć u slučaju potrebe.

Sredinom aprila stigla je prva novinarka iz Ukrajine, krajem maja stigla je druga novinarka, nešto više od mesec dana kasnije stiglo je još dvoje, a potom pre tri nedelje još dve i prošle nedelje još dve novinarke.