Prizren: Zbog zloupotrebe službenog položaja privedeni službenici opštinske kancelarije za povratak

(Foto: Kosovska policija)

Četiri službenika Kancelarije za povratak i zajednice opštine Prizren uhapšeno je zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja i valsifikovanje službenog dokumenta. Priveden je i osumnjičeni predstavnik preduzeća za kojeg se veruje da je zajedno sa službenicima počinio krivična dela, saopštila je Kosovska policija. 

Uprava za istragu privdenog kriminala i korupcije Kosovske policije sprovela je istragu na osnovu sumnje koje je utvrdila Kancelarija revizora – da se službenici Kancelarije za povratak i zajednice u opštini Prizren sumnjiče da su umešani u krivična dela u vezi sa tenderom nabavke građevinskog materijala za izgradnju kuća za siromašne i porodice i socijalne slučajeve manjinskih zajednica u opštini Prizren – pojašnjavaju iz policije.

U izveštaju revizora za opštinu Prizren o ovom slučaju navodi se da je za ugovor „Nabavka građevinskog materijala za siromašne porodice i socijalne slučajeve“, za 37 korisnika, 16.12.2021. izvršena isplata u iznosu od 98,235 evra za koju je komisija za prijem materijala 10.12.2021. utvrdila da je materijal primljen, kao po količini, tako i po kvalitetu.

“Dokument o prijemu potpisao je i glavni nadzornik. Prema ispitivanju (za sedam korisnika), uočili smo da u dva slučaja građevinski materijal nije isporučen korisnicima iako postoji otpremnica na njihovo ime. Vrednost plaćenog i neisporučenog materijala iz ispitanih slučajeva je 10,783 evra. Prema komisiji za prijem, izveštaj o prijemu je potpisan bez prethodne provere, s obzirom na to da fakturu treba platiti kako sredstva ne bi išla kao suficit” – navodi se u izveštaju.

“Iz sprovedenih istražnih radnji dobijeni su dokazi da su četiri službenika Kancelarije za povratak i zajednice opštine Prizren (C.B., I.D., R.D., A.I. i Š.B. – zadužen za ekonomskog operatera) zajednički izvršili dva navedena krivična dela” – navode iz policije.

“Kao rezultat ovih radnji osumnjičenih lica, opština Prizren je platila račune prema predloženim listama, nanevši štetu pre svega siromašnim porodicama kao korisnicima, kao i opštini Prizren kao naručiocu, najmanje u iznos koji trenutno iznosi oko 13.000 evra” – dodaju iz KP-a.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati.