14.6 C
Pec
27. sep 2022

Sabor Svetog arhangela Gavrila proslavljen u Velikoj Hoči

Na crkvištu Svetog arhangela Gavrila u Velikoj Hoči danas je liturgiju služio paroh velikohočanski jerej Milan Stojković koji je zajedno sa svojom porodicom prineo i slavski kolač u slavu i čast današnjeg praznika.

Liturgiji su prisustvovali vernici iz Velike Hoče, a za narednu godinu da bude domaćin slave javio se Velikohočanin Ivica Micić sa porodicom.

Otac Milan je proizneo i besedu u kojoj je govorio o tome kako  je Bog stvorio nebo i zemlju i kazao da se pod nebom podrazumeva duhovni nevidljivi svet, pod zemljom materijalni i dodao da imamo devet činova anđela: Serafimi, Heruvimi, Prestoli, Gospodstva, Sile, Vlasti, Načala, Arhangeli, Angeli.

,,Gavrilo koga danas proslavljamo je jedan od velikih sedam Arhangela,  uglavnom je blagovestio radosne vesti a danas  proslavljamo Sabor Sv. Arhangela Gavrila, odnosno njegova javljanja i čudesa kroz svu istoriju ljudskoga spasenja. Od proroka Mojsija do Presvete Bogorodice i  javljanje samom Gospodu u vrtu Getsimanskom, kada je on Gospoda kao čoveka krepio pred stradanje“, kazao je između ostalog otac Milan i istakao da nas u životu, Sveti Angeli uvek štite i čuvaju, i kao što pevamo u konadaku praznika, on nam može pomoći i niko nam ništa neće moći.

Na kraju je rekao da će Bog dati da se još mnogo godina, sabiramo na ovom svetom mestu, da nas Arhangel Gavrilo i ostale nebeske sile neprestano štite, i ako nas Bog udostoji da obnovimo ovaj sveti hram.

O crkvi Sv. Arhangela Gavrila u Velikoj Hoči se ne zna mnogo, i retki su pisani tragovi o njoj. U knjizi „Svetinje Kosova i Metohije“ Marko Miljanović piše da je ova crkva izgrađena i 16. veku, dok Krsta Vitošević u Antropogeografskom prikazu Velike Hoče kaže da je ova crkva srušena u 17. veku.

I danas je ovo crkvište na kojem se liturgija  retko služi, jer narod odlazi na slavu u Svete Arhangele kod Prizrena. Ali, kao što je otac Milan rekao, vračajući praksu prinošenja slavakog kolača da se osvećuje i lomi na ovome mestu, da će Gospod dati da se tu opet podigne hram.

NAJNOVIJE

Više