Vučić: Njih ne interesuju RKS i KS tablice, već samo da nigde ne postoje KM

(Foto: Tanjug)

„Očigledno je da oni žele krizu i da prave probleme. Veoma sam zabrinut zbog toga i videćemo kako će se stvari odvijati“, poručio je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, uoči najavljenog početka preregistracije vozila sa oznakama srpskih gradova na Kosovu na „RKS“ i uvođenja deklaracionog lista za one koji poseduju srpska dokumenta, a po odluci vlade u Prištini. 

Tokom obilaska završnih radova na Kuli Beograd, srpski predsednik poručio je da Prištinu zapravo i ne interesuju tablice, već da je suština u tome da oni samo žele da ukinu tablice sa kosovskomitrovačkim oznakama.

„Sva suština nije u tome, ni u KS ni u RKS tablicama. Ne interesuje to njih. Njih interesuje samo da nigde ne postoje KM tablice“, ističe.

Kako kaže, i dok sa jedne strane govore o KS i RKS tablicama, sa druge osnovnih šest tačaka iz sporazuma Priština, kako tvrdi, nije i ne želi da ispuni.

„To je tamo neki aneks sporazuma, te bi bilo normalno da kažemo da nam ne pada na pamet ništa drugo da radimo sem Zajednice srpskih opština, pošto je to suština Briselskog sporazuma“, naglasio je Vučić.

Na pitanje novinarke N1 šta se može očekivati 1. avgusta, kada se najavljen početak registracije na RKS za vozila sa Severa, Vučić poručuje da zapravo „nikada ništa nije ni izbilo zbog tablica, već da je pitanje bezobzirnosti jedne strane i njihovih pomagača koji misle da mogu da ponišavaju Srbiju i srpski narod na KiM“.

Kada je reč o „priči o reciprocitetu“, Vučić postavlja pitanje „A gde to piše?“, a potom i odgovara:

„Piše u glavi Aljbina Kurtija i zemalja Kvinte. Zato što je za njih Kosovo država i pošto je on za njih država, on ima pravo da isto radi centralnoj Srbiji, što Srbija kao suverena i međunarodno priznata država može da radi njima“, poručuje.

Tvrdi da taj deo koji se tiče srpskih ličnih karata, „ni iz čega nisu izvukli“.