Vučić novim oficirima: Ni pedalj Otadžbine, ni Kosovo i Metohiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na promociji najmlađih oficira Vojske Srbije (Foto FoNet/Instagram predsednika Srbije)

Nikome nećemo dati ni Kosovo i Metohiju ni pedalj naše otadžbine, poručio je predsednik Srbije na promociji najmlađe klase oficira Vojske Srbije u Beogradu. Vojska Srbije želi mir jer niko od vojske ne zna bolje šta je rat, a Srbija ostaje opredeljena putu vojne neutralnosti, poručio je Aleksandar Vučić.

Na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu danas je u prve oficirske činove promovisano 135 kadeta i kadetkinja Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA. Najbolji su dobili pištolje s posvetom.

„Srbija je danas mnogo bogatija za još jednu generaciju potporučnika, koja ne pamti ratove, i živimo u nadi da će tako biti i za buduće generacije. Ova generacija je lišena te prošlosti, ali svesna svojih zadataka u miru kao i ratu“, poručio je Vučić u čestitki vojnicima.

Naglasio je da Srbija svoju vojsku ceni i zna šta joj vojska znači, spominjući i primere iz nedavnih mirnodopskih vremena – borbi protiv poplava i pandemije kovida 19.

„Vi kao kadeti baštinite bogatu tradiciju jedne od naše najstarije i najpoštovanije obrazovne institucije. Gledano kroz istorijsku prizmu stvaranje moderne Srbije, obnavljanje njene državnosti, nezamislivo je bez učesća velikih dometa vojske. Samo vojska iz naroda i duboko ukorenjena u slobodarskoj duši naroda, mogla je da se veličanstveno odbrani u Prvom i Drugom Svetskom ratu, na Košarama, Paštriku, Kačaniku“, naglasio je Vučić.

Sa druge strane, oni koji prete danas Srbiji i našem narodu, kaže Vučić, nikada nisu razumeli kolika je naša čvrstina, rešenost i odlučnost da čuvamo ono što je naše.

„Samo hoćemo da budemo svoji na svome i zato nikome nećemo dati ni Kosovo i Metohiju, niti bilo koji drugi deo, čak ni pedalj naše otadžbine Srbije“, poručio je.

Deo svečanosti čili su, pored predsednikovog govora, i defile pitomaca vojnih akademija, uz orkestar i soliste vojnog orkestra i hora „Stanislav Binički“, koji su uz intoniranje himne na početku, potom i koračnice, izveli i nekoliko pesama o borbama na Kosovu.