Кonkursi za učeničke i studentske stipendije

Bista Sime Andrejevića Igumanova na ulazu u Prizrensku bogosloviju (Foto: arhiva Kim)

Zadužbina Sime A. Igumanova čiji je glavni staratelj njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Porfirije oglasila je dva konkursa za dodelu stotinu godišnjih stipendija.

Pravo učešća na konkursu za stipendije za učenike i studente sa Кosova i Metohije imaju učenici srednjih škola i studenti sa mestom prebivališta na području Кosova i Metohije. Iznos stipendije je 144.000,00 dinara, a biće isplaćena u 12 jednakih mesečnih rata u iznosu od po 12.000,00 dinara. Pravo na dodelu stipendije imaju učenici i studenti koji su upisali novu školsku/akademsku 2022/23. godinu. Prednost imaju kandidati iz višečlanih porodica, slabijeg materijalnog stanja, kao i porodica čiji članovi imaju trajno ili privremeno smanjene radne sposobnosti.

Obrazac prijave, kao i informacije o neophodnoj konkursnoj dokumentaciji možete preuzeti OVDE.

Poželjno je da kandidat dostavi preporuku ustanove ili pojedinca upoznatog sa materijalnim položaja njegove porodice: parohijskog sveštenika, škole, Centra za socijalni rad.

Stipendija se dodeljuje bez obaveze vraćanja, a biće isplaćivana preko bankarskog tekućeg računa zakonskog zastupnika učenika/studenta mlađeg od 18 godina, odnosno preko bankarskog tekućeg računa samog učenika/studenta starijeg od 18 godina.

Zadužbina Sime A. Igumanova oglašava i konkurs za dodelu 10 godišnjih stipendija koje su dar Milovana i Dragana Popovića iz Beograda.

Pravo učešća na ovom konkursu imaju učenici i studenti iz višedetnih porodica (četvoro i više dece) sa prebivalištem u Republici Srbiji koji pohađaju srednje škole i fakultete na području Republike Srbije. Iznos stipendije je 180.000,00 dinara, a biće isplaćena u 12 jednakih mesečnih rata u iznosu od po 15.000,00 dinara. Stipendija je namenjena đacima i studentima iz višedetnih porodica čiji ukupni prihodi ne obezbeđuju standard minimalnih potreba, a dodeljuje se: učenicima srednjih škola koji ne obnavljaju školsku godinu, a upisali su školsku 2022/23. godinu i studentima viših škola ili fakulteta koji ne obnavljaju akademsku godinu, a upisali su akademsku 2022/23. godinu.

Obrazac prijave, kao i informacije o neophodnoj konkursnoj dokumentaciji možete preuzeti OVDE.

Odluke Кomisija za dodelu stipendija biće javno objavljene na internet stranici Srpske pravoslavne crkve.