3.6 C
Pec
6. dec 2023

Osmani: Problem za Srbe na Kosovu nisu Albanci, već „bande koje plaća Vučić“

Izvor:KoSSev

„Današnji izazov za srpsku zajednicu nije u tome što Albanci prave probleme, već u tome što su kriminalne bande na Severu te koje Vučič plaća, podržava i podstiče. Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego mir i stabilnost“, poručila je juče iz Praga, kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Prvi samit o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice počeo je juče u češkoj prestonici, a trajaće i danas. Okupio je 44 zvaničnika s ciljem promovisanja političkog dijaloga i jačanja saradnje zarad rešavanja, kako je saopšteno, najhitnijih pitanja bezbednosti i stabilnosti evropskog kontintenta.

Među njima, Samitu prisustvuju i Aleksandar Vučić i Vjosa Osmani. Oboje su, u nizu sastanaka i susreta tokom jučerašnjeg dana, održali trilateralne sastanke sa predsednikom Francuske, Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom, Olafom Šolcom.

Na konferenciji za medije sinoć, Osmani je rekla da je dvojici zvaničnika na sastanku, osim razgovora o viznoj liberalizaciji i članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, predstavila „crvene linije“ preko kojih Kosovo ne može da ide.

Prema njenim rečima, kada se kaže „crvene linije“, misli se na zaštitu teritorijalnog integriteta, suvereniteta i ustavnosti kako bi Kosovo ostalo „funkcionalna država“.

S tim u vezi, govorila je o mogućem formiranju Zajednice srpskih opština, poručivši da je, kada je to telo u pitanju, ustav Kosova alfa i omega takvih akcija.

„Modalitet je ustav Kosova, on je alfa i omega svake akcije. To je odluka Ustavnog suda koja utire put napred, koji utvrđuje da takvi mehanizmi ne mogu biti jednonacionalni, niti imati izvršna ovlašćenja, niti možemo stvarati međusloj vlasti koji bi bio u suprotnosti sa ustavom. To su naši principi“, kazala je Osmani.

Dodala je da smatra da nikome, pa ni Kosovu, nije u interesu još jedna Republika Srpska, jer prema njenim rečima, takvi modeli stvaraju više problema nego mira i nisu funkcionalni.

„Stalno objašnjavamo našim partnerima koliko je važno da se ne ide dalje od ovoga jer nikome nije u interesu, a najmanje Kosovu, ni regionu, ni EU, da imamo Republiku Srpsku ili slične modele koji nisu funkcionisali i neće, jer stvaraju više problema nego smirenosti, mira i stabilnosti“, naglasila je.

Osim o ZSO, Osmani je govorila i o problemu koji, navodno, Priština ima sa Beogradom, a koji je vezan za vladavinu prava.

Ona smatra da Srbi na Kosovu, nemaju problem sa Albancima, već sa „bandama koje plaća Vučić“.

„Mi smo za to da sve manjine na Kosovu ostvare svoja prava, zagarantovana. Današnji izazov za srpsku zajednicu nije u tome što Albanci prave probleme, već u tome što su kriminalne bande na severu te koje Vučič plaća, podstiče i podržava. Naša konfrontacija sa Srbijom nije samo politička, već i konfrontacija oko vladavine prava. Nećemo se predati bandama“, istakla je Osmani.

NAJNOVIJE

Više