Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći

Belo Polje (Foto: Radio Goraždevac)

U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.

Ove godine domaćin slave bio je Vladimir Marijanović iz Budve, kome je bila velika čast što je sa prijateljima i parohijana iz Bečića došao u Belo Polje da zajedno sa meštanima proslave slavu.

“Velika čast nam je učinjana da možemo da provedemo praznik sa braćom, bili smo tu i prošle i ove godine, nadamo se da ćemo i u narednom periodu moći da budemo sa našom braćom za ovaj praznik i mnoge druge”, rekao je Vladimir Marijanović.

Za narednu godinu domaćin slave biće Dušan Popović iz ovog sela.

“Velika mi je čast što ću naredne godine biti domaćin slave u svom selu, pričao sam sa bratom i dogovorili smo se da naredne godine budemo domaćini slave u našem selu”, rekao je Dušan Popović.

Crkva Vavedenja Presvete Bogorodice i selo Belo Polje su 1999. godine spaljeni, na crkvi su prozori bili polupani, nameštaj, ikonostas i crkvene sasude polomljeni, a takođe su bila oštećena ulazna vrata na obe strane. Crkva je delimično obnovljena krajem 2003. godine da bi marta 2004. godine i crkva i selo ponovo bili spaljeni.

Ove godine na crkvi je uz pomoć Republičkog zavoda za zaštitu spomenika obnovljen krov, a u planu su i ostali radovi na crkvi, kako bi se zaštitila od vlage i propadanja.