Priština sada traži antropomorfnu glinenu figuru iz Valača

Foto: Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta

Antropomorfna figura izrađena od pečene gline iz doba kasnog neolitičkog perioda (5-4 milenijuma p.n.e) – novi je eksponat koji od Beograda potražuje ministarstvo kulture, omladine i sporta u Prištini.

Kosovsko ministartsvo danas je objavilo fotografiju novog artefakta, za koji kažu da je pronađen u mestu Valač. I za ovaj predmet tvrde da je jedan od 1,247 eksponata koji „Srbija od 1999. godine nelegalno drži“.

Osim toga, i sada su Srbiju optužili da, kako kažu, time što ne vraća artefakte, krši: „UNESCO konvenciju, Sporazum o vraćanju i Ahtisarijev dokument“.

Nova objava ministarstva kulture u Prištini, zapravo je samo jedna u nizu njihove onlajn kampanje potraživanja artefakata od Srbije koja traje mesecima.

Srpska strana je u više navrata ponavljala da se radi o kulturnom blagu države Srbije, da Kosovo nije priznato, a da su kosovske vlasti kontinuirano pokazale da ugrožavaju kulturnu baštinu, te da nešto iz 1998. i 1999. nikako ne može pripadati ustanovi koja tih godina nije ni postojala.

Od nedavno su započeli i da iznose reakcije na zahteve iz Prištine fotografijama uništenih i spaljenih crkava, kako bi ukazali na ono za šta misle da je pravo stanje artefakata na Kosovu.