Smenjen član PO Glogovac zbog prodaje kuće?

Nebojša Galić (Foto: Kim)

Galić je bio član PO Glogovac devet i po godina. Danas je, nakon uvida u „Službeni glasnik“, saznao da je odlukom premijerke Ane Brnabić – smenjen. U izjavi za Radio Kim je kazao da obrazloženje nije dobio, niti se, kako ističe, neko na njegovo angažovanje ikada žalio.

„Radio sam kao član Privremenog organa. Mesec dana sam radio kao predsednik Opštine nakon smrti Pere Savića. Sve dok nisu imenovali Sašu Danića, ja sam obavljao dužnost. Po partijskoj liniji i dogovorom sa predsednikom države, on je imenovan. Išao sam po potrebi u Opštinu Glogovac kada smo imali sastanke o budžetu, donošenju odluka. Kao član, morao sam da prisustvujem i prisustvovao sam svakom sastanku. Ti sastanci su se održavali u Koordinacionom centru (Kosovski okrug) u Gračanici. U opštini Glogovac nažalost nema Srba“, podsetio je Galić.

Na pitanje kakve nadležnosti ima Opština Glogovac i ko tamo radi ako nema Srba, Galić je kazao:

„Opština Glogovac je virtuelna. Tu ima radnika koji su dolazili i koji su stalni radnici Opštine Glogovac, kancelarija im se nalazi u Koordinacionom centru (Kosovski okrug u Gračanici) i oni su se redovno javljali na posao. Mi smo išli po potrebi, ali smo bili nekada non-stop kada je bilo potrebno, kada su se dešavala dešavanja. Mi smo morali da budemo tu kao čelnici“, rekao je Galić.

On je smenjen 25. novembra, a za tu odluku je saznao danas.

„Ne znam zbog čega su me smenili, niti znam zašto su me smenili kao predsednika mesnog odbora. Nisu nas zvali da nam daju obrazloženje, da nam kažu ’niste radili dobro, nemate rezultata’. Upravo suprotno. Mi, od prvog dana našeg stupanja (na dužnost), imamo rezultate u svim izborima koji su se dešavali po srpskom i albanskom sistemu na Kosovu. Kada su bili predsednički izbori, imali smo drastičnu pobedu. Prikupljali smo glasove, pričali smo ljudima plan i program predsednika. Vodili smo kampanju“, opisao je Galić svoje radne zadatke.

On je pretpostavio da je razlog za njegovu smenu činjenica da je Albancima prodao porodičnu kuću u Ugljaru.

„Pretpostavljam da sam zbog toga razrešen. Što se tiče drugih, koji su prodali pre mene, oni se unapređuju. Oni se ne diraju, jedini ja koji sam lojalan Republici Srbiji i svom predsedniku, odlučili su – daj da njega skinemo. Mi smo platili sve ovo žrtvom, meni je brat poginuo 1999. godine. Najverovatnije da neko kome smetam stoji iza toga. Ja smatram da je moje ime, a ne znam zašto, ako je to razlog što smo prodali kuću, trebali su da kažu. Trebali su da kažu ’prodao si kuću, moraš da budeš smenjen’ ili da su me kontaktirali iz stranke, bilo ko. Ja bih drage volje odustao, da kažu: ’dosta je Galiću, dosta si bio tu, postavićemo mlađe, vi stariji se povlačite’. Očekivao sam da mi to kaže Milan Radoičić koji je tu gde jeste. Ja mislim da Milan Radoičić određuje našu sudbinu, da li ćemo ili nećemo da budemo tu. Predsednik opštine Glogovac, on je nemoćan, čovek koji se plaši svoje senke, to je Saša Danić, i pazi sebe, naravno“, naveo je Galić.

           

On je kazao da je kuću prodao zbog egzistencije svoga sina i bratanca koji žive u centralnoj Srbiji, ali da nakon smene i on planira da ode.

„Odlučio sam se da ovo iznesem u javnost, smatrajući da će neko iz Srbije da vidi ovo, da čuje kako se tobože Srbi zadržavaju na Kosovu i Metohiji. Mene ne moraju da vrate nikad. Niti ću da se vratim da radim u bilo kojoj instituciji ovde na Kosovu, ja sam toliko ogorčen i toliko sam ljut. Prvenstveno na svoje najbliže saradnike, a zatim na stranku (Srpska napredna stranka – Srpska lista) koju i dan danas volim, kojoj sam dao zdravlje. Ja sam oko faktički izgubio zbog te stranke, jureći za promocije, mitinge, ne gledajući da li je sneg, a da mi se ovako vrati. Ja mislim da nisam zaslužio“, rekao je Galić.

Kaže da ga sa Kosova isteruju Republika Srbija i premijerka Ana Brnabić. Istakao je da je, nakon saznanja o otkazu, o svemu zvanično obavestio direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.