Vučić Lajčaku: Srbija opredeljena za nastavak konstruktivnog dijaloga

Foto: Instagram/Budućnost Srbije AV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, o situaciji na Kosovu i problemima srpske zajednice na tom prostoru.

Vučić je Lajčaku rekao da je “neophodno da Priština primeni sporazum o Zajednici srpskih opština i poštuje prava i volju Srba”, navodi se u objavi na društvenoj mreži Instagram.

“Srbija je opredeljena za nastavak konstruktivnog dijaloga, u cilju održavanja mira i stabilnosti i postizanja boljih uslova za život svih građana”, dodao je Vučić.

Lajčak je došao u Beograd nakon oštre reakcije Vučića na imenovanje Nenada Rašića za ministra u kosovskoj vladi.

On će u Beogradu razgovarati i sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Lajčak će sutra u Prištini razgovarati sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Vučić: Ipak idem u Tiranu na samit EU-Zapadni Balkan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da će ipak putovati u Tiranu na samit EU-Zapadni Balkan, jer bi u suprotnom usledile “velike štete” za državu.

„Svakako će nekakve koristi biti od mog odlaska u Tiranu. Ako ne bih otišao, bile bi velike štete za našu zemlju. Možda bih pokazao da je moja sujeta jača i veća da ne odem, ali bi bila veća šteta da ne odem. U smislu privlačenja stranih investicija i drugo“, rekao je Vučić.

Dodao je da je o tome razgovarao sa saradnicima i rekao da ta odluka nije pitanje njegove sujete ili emocija, već procene da li će od toga biti neke koristi ili štete po Srbiju.

„Emocije ponekad obuzmu čoveka i ne znate kako da reagujete kada neko mesecima stalno proizvodi krize. Dogodi vam se, živ ste čovek, da emotivno reagujete. Pritom je sve što sam rekao istina. Jer nisam, iako se mnogima čini, ni blesav, ni pijan ni lud, a ni sasvim glup“, rekao je on.

Vučić je naglasio da će u Tirani „biti mnogo dobrih stvari za građane“ po pitanju rominga, budžetske pomoći EU od 165 miliona evra za energetiku itd.

Dodao je da će mu biti teško ako bude opet morao da sluša priču „o dve strane“ po pitanju Kosova.

„Jer tu nema dve strane. Mi nismo radili ništa, samo smo gledali da sačuvamo glave našim ljudima tamo… I u razgovoru sa Miroslavom Lajčakom sam rekao da je Zajednica srpskih opština nešto što ne može da se preskače. Prvo ZSO, pa onda da razgovaramo o belosvetskim pitanjima. To sam rekao Lajčaku i svima ću to reći sutra.“

Vučić je rekao da ne očekuje da će popustiti pritisak po pitanju Kosova i da je zato važno da bude u Tirani.

„Pred nama je teško vreme i ko misli da će nas neko ostaviti na miru po pitanju Kosova i Metohije – neće. Ni ovaj u Prištini koji samo sedi i smišlja neku novu ludost da napakosti Srbiji, ni ovi drugi. I zato je važno da budem tamo. A da li će promeniti mišljenje – neće, velike sile ne menjaju tako lako svoje stavove. I tražiće da Kosovo uđe u UN ili da ih priznamo“, kazao je Vučić.