Eparhija: Međuetnički odnosi i poverenje na KiM na najnižem nivou u poslednjih dvadeset godina

(Foto: KoSSev)

Eparhija raško-prizrenska izrazila je zabrinutost zbog najnovijih zbivanja na Кosovu i Metohiji, kako na severu, tako i u Velikoj Hoči. Kako je navedeno u saopštenju, svakodnevno dobijaju “zabrinjavajuće vesti od vernika da se pojačava pritisak kosovskih vlasti na narod”.

U saopštenju se naglašava da “kao crkva koja je vekovima bila i ostala uz svoj narod na KiM”, ne mogu da ravnodušno gledaju na “sprovođenje mera koje izazivaju međuetničko nepoverenje i napetost i još više mogu podstaći narod na iseljavanje”.

“Ovakva situacija može da dovede do eskalacije nasilja koje nikome nije na korist. Apelujemo na kosovske institucije da pokažu uzdržanost i svest da se politički i pravni problemi ne mogu rešavati demonstracijom sile pred srpskim narodom, posebno u sredinama kao što je Velika Hoča, gde Srbi 23 godine jedva preživljavaju u getu. Istovremeno, očekujemo od međunarodnih predstavnika da učine sve što je u njihovoj moći da se zaustavi najnoviji talas pritisaka na naš preostali narod, koji postupke kosovskih institucija doživljava kao direktnu pretnju da za Srbe nema mesta”, navedeno je u saopštenju.

Iz Eparhije su pozivali na mir i uzdržanost.

“Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost što su međuetnički odnosi i poverenje na КiM na najnižem nivou u poslednjih dvadeset godina i sve poziva na mir i uzdržanost. Svi postojeći problemi moraju da se rešavaju bez etničkih tenzija i eventualne eskalacije nasilja, koje je neprihvatljivo i može imati dalekosežne negativne posledice”, zaključuje se.