Kandidat za zamenika ombudsmana sa stavovima koji su protivni ljudskim pravima

(Foto: kallxo.com)

Lista kandidata za mesto zamenika ombudsmana iz redova nevećinskih zajednica predata je na glasanje u Skupštinu Kosova. Skupštinska komisija za ljudska prava razmotrila je u sredu listu kandidata. Među kandidatima za zamenika ombudsmana Naima Ćeljaja, je Esmir Kasi, pise kallxo.com.

Esmir Kasi, jedan od kandidata, u prošlosti je iznosio stavove koji su u suprotnosti sa pozicijom kojoj teži. Ove stavove, izražavao je uglavnom na Fejsbuku, koje je potom obrisao sa ove društvene mreže.

Prema informacijama koje ima kallxo.com, ombudsman Naim Ćeljaj upoznat je sa objavama i stavovima koje je iznosio Esmir Kasi. Kallxo.com je zatražio pojašnjenje od Ćeljaja o tome kako je čovek koji osuđuje ljudska prava predložen za zamenika ombudsmana. Sa pitanjem takođe su i poslati dokazi o objavama Esmira Kasija.

U jednoj od svojih objava na Fejsbuku 2020. godine, Kasi se izjasnio protiv 8. marta kao Dana žena, nazvavši ga “proslavom manipulacije nad našim sestrama”.

„Bliži se 8. mart, praznik manipulacije nad našim sestrama. Dan simbola za sve feministkinje širom sveta koje se zalažu za “slobodu žena”. Slobodu koja nije u skladu sa principima naše vere“ – napisao je on.

(Foto: kallxo.com)

Zatim je govorio protiv 1. maja kao dana početka proleća kao paganskog rituala, kako kaže „koji je postojao pre nego što smo postali muslimani i zbog toga se ne treba slaviti i grešan je“, objavio je Kasi.

U drugom postu, Esmir Kasi govori protiv „Dana ponosa“, praznika koji slavi LGBTI zajednica.

„Kada izopačenost postane ponos, tada ponos postaje sramnost. Kad se nastran ponosi, tada se ponosa stidi“ – napisao Esmir Kasi.

(Foto: kallxo.com)

Ombudsman Ćeljaj je negirao da ima ove informacije, osim da je Kasi bio deo kabineta potpredsednice Vlade Emilije Redžepi.

„Ni ja ni Komisija nismo imali informaciju koju ste nam poslali, osim informacije da je kandidat Esmir Kasi bio deo kabineta potpredsednice Vlade Emilije Redžepi“ – navodi se u odgovoru Naima Ćeljaja.

Međutim, za kallxo.com je rekao da će o ovoj informaciji zvanično obavestiti Skupštinu Kosova.

„O informacijama koje ste nam uputili i činjenicama koje ste priložili, a o kojima nismo znali, mi ćemo zvanično obavestiti Skupštinu Republike Kosovo“, dodao je on.

Naim Ćeljaj (Foto: Koha Ditore)

Ombudsman je ukazao da je Kasi pred Komisijom izjavio da nije deo nijednog političkog subjekta i vladinog kabineta, ali je pojasnio da je u proteklom periodu, u periodu od tri meseca, bio angažovan kao spoljni ekspert u kabinetu Emilije Redžepi.

Na pitanje da li bi trebalo da bude glavni kriterijum koji deklasifikuje ljude koji krše ljudska prava da bi dobili tu funkciju, Ćeljaj je rekao da je konkursom za izbor zamenika ombudsmana iz redova zajednica nevećinskih predviđeno nekoliko kriterijuma za kandidate, počev od zakonskih kriterijuma i uslova koji se traže u konkursu i nastavljajući sa otvorenim, transparentnim procesom od strane petočlane Komisije sastavljene od ličnosti visokog integriteta, kako je rekao.

„U ispunjavanju zakonskih obaveza, Komisija je izradila procedure zapošljavanja u potpunosti u skladu sa Zakonom o Zaštitniku građana i Uredbom br. 01/2022 o načinu konkursa i postupku izbora kandidata za zamenika ombudsmana“ – dodao je on.

Ombudsman je ukazao da su se svi kandidati izjasnili pod zakletvom, uključujući i Kasiju, da su se izjasnili da su nezavisni, da se ne bave politikom, i da nikada nisu osuđivani za krivična dela.

Odgovarajući na pitanja da li Emilija Redžepi svojim predlogom povlađuje Esmira Kasija i da li ima dug prema muslimanskoj ili bosanskoj zajednici koju Kasi predstavlja i da im stoga čini uslugu, Ćeljaj je rekao da nikada nije dozvolio takvo mešanje u njegov mandat.

„Što se tiče ostalih pitanja, za hipotetičke situacije, ističem da kao ombudsman nikada nisam prihvatio i ni pod kojim uslovima neću prihvatiti bilo kakvo mešanje, bilo koga, u vršenje mog mandata“, naglasio je Ćeljaj.

Na sednici Komisije za ljudska prava i ravnopravnost polova, na dnevnom redu je bilo i razmatranje ovog predloga-odluke.

Duda Balje, predsednica ove Komisije, rekla je za kallxo.com da je sazvala ovaj sastanak nakon što je primila e-mail kallxo.com sa pitanjima i informacijama o ovom slučaju.

Ona je ukazala da su nastanku imali dobru raspravu, ali Komisija ne može da promeni listu i ostaje da se vidi u Skupštini da li će o njoj glasati poslanici. Sastanak je završen, kako je rekla, prijemom informacija i svako od njih će odlučiti za sebe prilikom glasanja u Skupštini.

Eliza Hodža iz Demokratske partije Kosova, koja je član ove Komisije, rekla je za kallxo.com da su ona i nekoliko drugih izrazili zabrinutost zbog političkog angažmana Esmira Kasija, misleći na njegov rad u kabinetu Emilije Redžepi kao i o njegovim verovanjima.

Proces ovog konkursa, rekao je ombudsman, prate predstavnici organizacija poput OEBS-a, Evropske unije i predstavnici Kancelarije poverenika za medijska prava.

Alban Bajrami koji je i član ove Komisije, rekao je da će uzeti u obzir sve informacije koje dobije po ovom pitanju, smatrajući ih veoma važnim. On je rekao da Komisija ne može da skine Kasijevo ime sa liste, i da ne može da kaže za koga će glasati u Skupštini.

Kallxo.com je pokušao da kontaktira druge članove Komisije za ljudska prava, ali do objavljivanja ovog članka oni nisu bili dostupni.

Komisiju za prijem i intervjuisanje kandidata za zamenika ombudsmana iz redova zajednica koje nisu većinske na Kosovu, činili su Naim Ćeljaj – Ombudsman i predsednik ove komisije, Arta Rama – bivši predsednik Suda i konstitutivni član Kosova, Enver Fejzulahu – direktor Pravne akademije, Luljeta Demoli – izvršna direktorka Kosovskog centra za rodne studije i Dušan Radaković – aktivista za zaštitu ljudskih prava.

Na listi kandidata, pored Esmira Kasija, koji je osvojio 60,8 poena, nalaze se i Srđan Sentić sa 89 poena, Senad Ibishi sa 84,4 poena, Marija Radulović sa 76,6 poena, Ardijan Maksuti sa 70,4 poena i Admir Rama sa 55,8 poena.

U Skupštini 14. juna 2022. godine izabrana su 4 poslanika ombudsmana, dok je za mesto zamenika ombudsmana iz redova zajednica koje nisu većina,nije izabran jer nijedan od predloženih kandidata nije dobio dovoljan broj glasova, konkurs je raspisan tj. ponovljen.

Ovaj konkurs raspisan je 26. avgusta. Na kojem se prijavilo 7 kandidata, od kojih je jedan odustao, dok je ostalih 6 onih koji se nalaze na konačnoj listi poslatoj Skupštini.