Svećlja: Iza tenzija na severu stoji Beograd

Dželjalj Svećlja (Foto Kim)
Dželjalj Svećlja (Foto Kim)

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalja Svećlja je rekao da je na nekim lokacijama povećan broj policajaca u Severnoj Mitrovici zbog bezbednosti za stanovnike.

“Da bi se uspostavio red i zakon, da bi se građanima garantovao bezbedan boravak u svojim domovima, u njihovim naseljima i u njihovim rezidencijama, doneta je odluka da se pojača prisustvo policije“, rekao je ministar Svečlja u intervjuu za RTK.

Izrazio je optimizam da će istrage o nedavnim slučajevima napada na severu doneti rezultate vrlo brzo i da će počinioci napada biti izvedeni pred lice pravde.

„Kosovska policija u saradnji sa drugim agencijama i u bliskoj koordinaciji sa Specijalnim tužilaštvom nastavlja istrage svih napada koji su se desili kako na policijske službenike, tako i na građane, stanovnike ovog dela. Optimista sam da će oni vrlo brzo izaći sa pravim rezultatima i predložiti prave mere u smislu gonjenja i privođenja pravdi svih koji su umešani u huliganska dela ili terorističke akte“, nastavio je on.

Svećlja je kazao da ovi slučajevi nisu spontani, već da ih organizuju i vode stručni ljudi, na čelu sa Vladom iz Beograda.

„Ne samo politički i finansijski podržani, već i u smislu koordinacije. Uveren sam da su kapaciteti policije adekvatni da se nosi sa bilo kojom vrstom situacije“, rekao je on.

Ministar unutrašnjih poslova istakao je da nijedan građanin ne treba da brine za svoju i bezbednost svoje porodice.

„Mi smo pravna država i kroz demokratske i ustavne instrumente garantovaćemo prava građana Kosova bez ikakve razlike“.

Upitan da li u ovoj situaciji mogu da se održe izbori na tom delu teritorije, ministar je rekao da institucije koje su pozvane da daju odgovarajuće procene ovih dana rade na tome da se jasno sagledaju kako okolnosti, tako i rizici za svaki izborni proces.

“Sada ne može da se predvidi šta će se desiti narednih dana, bolje je to prepustiti profesionalcima i na osnovu njih donositi meritorne političke odluke”, dodao je on.

Na pitanje o američkim zahtevima za odlaganje izbora, Svećlja je rekao da oni u kontinuitetu koordiniraju sa saveznicima i partnerskim zemljama i definitivno poručio da će ovi apeli biti uzeti u obzir sa maksimalnom ozbiljnošću.

„Međutim, da bi donela pravu odluku, predsednica Kosova je ta koja će, na osnovu procene svih institucija koje su vredne da daju preporuke, doneti ispravnu odluku“.

Svećlja je rekao da se sve ove tenzije i kršenja zakona dešavaju zbog krivičnih odluka Vlade Beograda, a ne zato što kosovske institucije sprovodimo zakon i ustav na svakom uglu teritorije.