Gordani Đorić uručen “Beli božur”, Kurti nije preuzeo priznanje

Gordana Đorić, ovogodišnja dobitnica nagrade Beli božur (Foto: Kim)

Godišnje novinarske nagrade Udruženja novinara Srbije na Kosovu za najbolju i najlošiju saradnju sa medijima dodeljene su danas u Gračanici. Na osnovu glasova novinara i drugih medijskih radnika priznanjem “Beli božur” nagrađena je Gordana Đorić, dok je priznanje “Crni božur” pripalo Aljbinu Kurtiju.

U proteklih mesec dana predstavnici medija koji izveštavaju na srpskom jeziku na Kosovu predlagali su a potom i glasali za kandidate za najbolju i najlošiju saradnju u ovoj godini.

Najviše glasova za dobru saradnju dobila je Gordana Đorić, predsednica Udruženja poslovnih žena “Avenija” iz Lapljeg Sela.

Kako je navedeno u obrazloženju Đorićeva je u proteklih dvadeset i više godina gotovo uvek bila dostupna za komentar, gostovanje u emisijama, prisustvo na debatama – bilo da je učesnica ili deo publike.

„Hvala vam puno. Za mene je ovo velika čast, 22 godine smo zajedno na istom putu, vi kao novinari i medijske kuće svojim radom, aktivnostima želite da svakodnevno i blagovremeno informišete stanovništvo o svemu što se događa ovde, a mi kao neko ko je prihvatio na sebe obavezu da se potrudi da pomogne ženama ali uopšte i građanima u svemu onome što je u datom momentu bilo potrebno. Tako da smo često bili u kontaktu i uspešno sarađivali svih ovih godina. Zahvaljujući vama naše Udruženje je postalo vidljivo i sigurno da nije bilo vas građanstvo ne bi znalo šta to `Avenija` radi osim onih koji su bili bliže nama”.

Ona je naglasila da je neminovna obostrana saradnja, te podsetila predstavnike institucija da su u obavezi da odgovaraju na sva pitanja koja novinari postavljaju.

“Koristim ovu priliku da pozovem sve one koji su prihvatili odgovornost da vode neke institucije, organizacije koje su od opšteg interesa da se odazivaju svima vama i odgovaraju na vaša pitanja jer tako će svima nama biti bolje“, rekla je ovogodišnja dobitnica “Belog božura”.

Uručujući nagradu Đorićevoj, novinarka i članica Izvršnog odbora udruženja Olivera Radić je kazala da je dobitnica svojim radom otvorila vrata i kosovsku ženu izvela u javnost.

“Zahvaljujući njoj mi smo upoznali i lepotu i kapacitete i probleme žena u svim delovima Kosova i Metohije i bili smo svedoci svih ovih godina koliko je Gordana svojim radom uspela da promoviše rad žena u različitim sredinama“, navela je Radićeva.

Priznanje za najlošiju saradnju ove godine je pripalo premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju. Kako je navedeno u obrazloženju, Kurti se nijednom nije odazvao na brojne pozive novinara za izjavu ili gostovanje u emisiji. “Crni božur” ni ove godine nije uručen dobitniku jer se on nije odazvao pozivu da prisustvuje ceremoniji.

Sekretar udruženja Jelena Marković pozvala je institucije, pojedince i organizacije koje su nominovane za priznanje “Crni božur” ali i one koji nisu na spisku a zanemaruju obaveze koje imaju prema javnosti da u narednoj i svakoj sledećoj godini rade na pospešivanju saradnje sa novinarima.

“Zatvorena vrata za predstavnike medija od strane institucija i pojedinaca koji pripadaju javnom životu ostavlja mnoge nedorečene stvari. Mi kao novinarska zajednica ne samo danas već konstatno činimo napore da podižemo svest o važnosti saradnje sa novinarima a sve u cilju pravovremenog, objektivnog i tačnog informisanja javnosti”, rekla je Markovićeva.

Naglasila je da je saradnja sa medijima od velikog značaja za stvaranje celovite slike stanja u društvu.