Nerešen problem pasa lutalica problem za institucije i građane u opštinama Peć i Prizren

Foto: TV Prizreni

Na Kosovu je prisutan veliki broj pasa lutalica, čije rešavanje, ako je siditi po izjavama naših sagovornika, predstavlja „Sizifov posao“ . Nadležni kažu da se trude da u što kraćem roku reše taj problem, a građani u opštinama Peć i Prizren imaju različito milšljenje po pitanju rešavanja ovog problema.

Direktor za poljoprivredu u opštini Prizren Bekšat Bitići, kaže da često imaju pritužbe na pse lutalice, ali da postoje stvari koje im otežavaju rešavanje tog problema.

„Što se tiče pasa lutalica, imamo stalne žalbe građana. Kao što se vidi, na ulicama grada ima pasa lutalica i imamo konstantne pritužbe po ovom pitanju. Opština Prizren ima poteškoća jer je to veoma veliki region gde gravitiraju i psi iz drugih regiona. Dakle, oni komplikuju naš posao“, kaže Bitići.

Bitići dodaje da je od januara ove godine izlečeno preko 300 pasa lutalica.

„Imamo trogodišnji okvirni ugovor, počev od 2021. do 2024. godine i gde se leče psi gde kompanija koja je imala koristi od projekta ima obavezu da leči 1000 pasa godišnje. Od kada sam preuzeo mandat u januaru, lečili smo preko 300 pasa lutalica. Odazivamo se na pozive građana i preduzeće preduzima hitne mere. I policija i bolnica imaju brojeve telefona kompanije“, dodaje Bitići.

Isuf Bitići često usvaja napuštene pse. On kaže da je uz pomoć supruge uspeo da spozna ljubav koju psi osećaju prema ljudima.

„Moja supruga me je zapravo upoznala sa stvarnim svetom pasa i naravno da sam ih oduvek voleo, ali se plašim straha koji je usadilo naše društvo uopšte. Obično je to bilo kao čuvar dvorišta i nismo smeli da priđemo psima osim članova porodice. Da, nedavno sam im se približio i veoma sam impresioniran načinom na koji se povezuju sa ljudima i kako vole ljude“, kazao je Isuf.

Erkšan Špat iz Prizrena smatra da u Prirenu nije toliko izražen problem pasa lutalica.

„Problem pasa lutalica postoji širom Kosova, ali smatram da u Prizrenu nije na tom nivou u poređenju sa drugim gradovima. U ovom trenutku smo u centru ali nema opasnosti kao na primer u Prištini ili bilo kom drugom gradu na Kosovu“, kaže Špat.

Bosiljka Vukanić iz Goraždevca smatra da u Goraždevcu nije velik problem pasa lutalica.

„Što se mene tiče u Goraždevcu nema puno pasa lutalica a onih koji ma su jako mirni i divni. Što se broja tiče mislim da bi trebalo da ima nekoga ko će da brine o njima i da ih zbrine, da ih vakciniše i koji će da ih hrani da sutra ne bi biloo problema sa tim stvarima“, rekla je za Radio Goraždevac Bosiljka Vukanić.

Roditelji se uglavnom plaše da puste decu da sama idu u školu, jer kakko kaže Nadica Zlatičanin, u Goraždevcu ima puno pasa lutalica.

„Plašim se da pustim dete da ide u školu jer ima puno paa lutalica. Nisu psi krivi nego njihovi vlasnici jer neobično je da psi sa povodcima šetaju ulicama a pritom su jako opasni. Zamolila bi sve nadležene da se pozabave ovim problem i sklone spe lutalice sa ulica da bi naša deca mirno i sigurno mogla da idu u školu“, kaže Nadica Zlatičanin.