Sever Kosova i dalje blokiran

(Foto: Kontakt Plus radio)

Na severu Kosova, na najmanje devet lokacija, putevi su i dalje blokirani, a Srbi su četrnaesti dan na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, isto koliko su i prelazi Jarinje i Brnjak neprohodni za saobraćaj. Na juče održanom protestu na jednoj od barikada, u Rudaru kod Zvečana, Srbi su ponovili svoje zahteve od kojih, kako kažu, ne odustaju – oslobađanje uhapšenih Srba, povlačenje “tajnih spiskova za hapšenje i odstrel Srba”, kao i povlačenje Specijalnih jedinica Kosovske policije.

Noć na barikadama protekla je mirno.

U severnom delu Mitrovice prisutne su pojačane patrole KFOR-a, a Kosovska policija je i dalje raspoređena u multietničkim naseljima.

Tokom noći i u večernjim satima odjeknulo je više detonacija, koje su uveliko postale svakodnevica.

“Barikade nisu problem između srpskog i albanskog naroda, barikade su problem između Srba i Vlade Kosova”; “Mi imamo problem sa vladom koja je diskriminatorski raspoložena” – poručeno je juče sa protesta u Rudaru.

Skup je protekao mirno i bez incidenata, saopštila je Kosovska policija.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, rekao je nakon skupa da se “neće još dugo čekati da se uklone barikade koje su Srbi postavili na severu”, te dodao da će “delovati kosovske institucije ukoliko KFOR ne preduzme mere za sklanjanje barikada”.

Barikade na severu Kosova postavljene su 10. decembra nakon hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije Dejana Pantića iz severnog dela Mitrovice.