Kristofer Hil: Važno je da patrijarh Porfirije bude sa Srbima

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil (Foto: FoNet/Milica Vučković)

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Kristofer Hil, govorio je u intervjuu za Nova.rs o zabrani patrijarhu Porfiriju da poseti KiM. On je rekao da je važno za srpsku zajednicu da može da vidi patrijarha, te da se nada se ovakve situacije neće ponavljati.

„Pre svega, mislim da je važno za srpsku zajednicu da može da vidi patrijarha. Mislim da je to nešto osnovno – za religijske slobode tamo. Mislim da nećete naći nikoga u međunarodnoj zajednici ko se protivi njegovom pravu da uđe na Kosovo i da se sastane sa vernicima. To je naš stav i nadam se da se ovo neće ponoviti“, rekao je ambasador Hil, odgovarajući na pitanje kako komentariše zabranu patrijarhu da poseti Kosovo i to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za navonastalu situaciju praktično okrivio čitavu međunarodnu zajednicu.

Šta je Vučić rekao

Govoreći o zabrani patrijarhu da poseti Kosovo, predsednik Srbije je naglasio da ova odluka „najbolje govori o onima koji su to organizovali“.

„To je samo delimično prištinski režim, jer dovoljno je da pogledate saopštenja onih koji su govorili da će oštro osuditi takve postupke. U stvari, mi Srbi smo krivi jer imamo SPC i što je patrijarh poželeo da ode u Pećku Patrijaršiju. Tačno da patrijarh nije pored mene rekao bih da je to njihova najveća sramota. Oni ne mogu patrijarha da otmu iz srca i duše srpskog naroda“, istakao je on.