Vučić: Rekli su mi da moramo da prihvatimo plan, inače će biti posledica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: Zoran Mrđa/FoNet)

“Došla je “zapadna petorka”, u drugoj rečenici koja mi je saopštena rečeno je – morate da prihvatite ovaj plan (francusko-nemački), a ako ga ne prihvatite, suočićete se s posledicama”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je naveo Vučić, poručili su mu da plan mora da bude prihvaćen.

„Suočićete se, pod jedan, sa prekidom procesa evrointegracija, pod dva, suočićete se sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija, pod tri – sa sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu koje će naneti štetu Srbiji. To mi je ponovljeno još tri puta tokom razgovora i svaki put sam na to snažno reagovao“, istakao je Vučić.

Rekao je i da smatra da je zamrznuti konflikt najogre rešenje i da treba da tražimo kompromisno.

„Važno je da radimo na kompromisnom rešenju, ne verujem da je to moguće s Kurtijevim režimom, moramo da tražimo rešenje jer nam je potreban mir s Albancima“, kaže predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je to novi pregovarački okvir za Republiku Srbiju, te je naveo da je potreban razgovor unutar društva.

Vučić kaže da mu je rečeno da Srbija ne može da sprečava Kosovo da se učlani u brojne međunarodne organizacije, uključujući i NATO.

Najveća briga Vučiću je što ne postoji racionalni pristup rešavanja problema. To je, kako kaže, video u razgovoru sa predstavnicima međunarodne zajednice. “Isteklo vreme za razum, niko ne želi da sluša. Imaju agendu, a to je poraz Rusije”.

Vučić je istakao više puta da mora da se razgovara sa Albancima, te da Srbija mora da bude fer i da pokuša da pronađe kompromisno rešenje.

Neće se ni danas ni sutra doneti bilo šta, a kad dođe vreme o tome će se izjašnjavati Skupština i narod i celokupno srpsko društvo, kazao je Vučić.

Rekao je da će narednih dana pozvati sve predstavnike poslanike poslaničkih grupa i da će ih obavestiti kako je razgovor tekao, šta su namere, te da će tražiti podršku parlamenta i vlade.

Kazao je da uvek sluša savete SPC i svih religijskih zajednica. Kazao je i da je pred Srbiom težak period, mnogo truda i rada a sve u cilju boljeg prevazilaženja problema. Naglasio je da Srbija želi mir u regionu te da su priče o napadima lažne.