Šole Kurtiju: Vreme da se razgovara o ZSO; Kurti hoće reciprocitet

(Foto: Kabinet kosovskog premijera)

Vreme je da se razgovara o Zajednici opština sa srpskom većinom, poručio je savetnik Stejt departmenta, Derek Šole. Poruku je preneo kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju u jučerašnjem telefonskom razgovoru.

Kurti i srpski predsednik, Aleksandar Vučić sastaće se u ponedeljak u Briselu na poziv šefa diplomatije EU, Žozepa Borelja, a posredovaće mu specijalni izaslanik EU za dijalog BG-PR, Miroslav Lajčak.

Dvojica lidera će se prvo odvojeno sastajati sa evropskim zvaničnicima, a potom će uslediti trilaterala.

Sastanak će biti celodnevan, a na njemu će biti reči o evropskom predlogu koji javnosti još uvek nije zvanično predočen, ali za koji se međunarodni posrednici nadaju da će dvojica zvaničnika „biti u stanju da ga prihvate“.

„Razgovarao sam danas sa premijerom Aljbinom Kurtijem uoči sastanka lidera u okviru dijaloga koji se vodi uz podršku EU radi unapređenja normalizacije odnosa između Srbije i Kosova. SAD podržavaju konstruktivan sastanak koji potvrđuje privrženost obe strane predlogu EU“, poručio je noćas Šole.

„Izneo sam da je sada vreme da razgovaramo o Zajednici opština sa srpskom većinom. I Kosovo i Srbija treba da sprovode sporazume koje su već potpisali kroz proces dijaloga, uključujući napredak ka uspostavljanju ZSO“, naglasio je visoki američki zvaničnik.

Uoči sastanka na visokom političkom nivou, uveliko stižu diplomatske poruke ohrabrenja da srpska i kosovska strana treba da prihvate predlog koji podržava Evropska unija međunarodnih zvaničnika.

Slična poruka je prethodno upućena i iz Stejt Departmenta.

“Očekujemo da dvojica lidera priđu susretima u konstruktivnom duhu potrebnom da se napreduje u skladu sa njim”, istaknuto je u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike uoči nove runde dijaloga.

Razgovor sa Šoleom prvo je potvrdila kosovska vlada i to još juče.

Oni su potvrdili da je Kurti iskazao „pozitivan stav o evropskom predlogu“, ali kao „dobroj osnovi za dalje razgovore ka normalizaciji odnosa“.

A u daljim razgovorima se između ostalog, u obzir moraju uzeti i „prava nacionalnih manjina“.

Dalje detalje nisu iznosili, ali je Kurti više puta do sada govorio o onome što predstavlja kao „reciprocitet sa Srbijom“ prema Albancima iz Preševa, Medveđe i Bujanovca.

To je i on sam potom na tviteru potvrdio, navodeći da je razgovor bio odličan i da se radi o „pravima manjina u obe zemlje“.