Petković nakon odvojenih sastanaka: Kurti izbegava ZSO, a Vučić na njoj insistira

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković (Foto: KoSSev)

Kurti na sve načine pokušava da izbegne obavezu Prištine, odnosno formiranje Zajednice srpskih opština, a srpski predsednik na tome insistira, upravo je otkrio detalje pregovora, direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković – u pauzi između bilateralnog i zajedničkog sastanka evropske delegacije sa liderima Beograda i Prištine.

Poručuje da se Kurti i sada na sastancima služi različitim trikovima kako bi obavezu Prištine iz 2013. godine izbegao.

„Imamo trikove Aljbina Kurtija, a na drugoj strani predsednika Aleksandra Vučića koji se bori za Briselski sporazum i ono što je bilo dogovoreno njime“, poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Oko toga se, kako je kazao Petković, za sada, lome koplja i zbog toga je velika nervoza.

„Videćemo kako će se stvari razvijati do kraja dana“, dodao je.

Za TV Pink se potom, sa rečima podrške, javio i potpredsednik Srpske liste Igor Simić. Kaže da u Aleksandra Vučića Srbi sa Kosova, kako on navodi, imaju potpuno poverenje.

A gotovo istovremeno, Vučić sa svog privatnog Instagram profila upućuje zahvalnost i to „svima koji imaju povrenje u svoje državno rukovodstvo.

„I koji veruju da ćemo uraditi ono što je najbolje za našu zemlju“, naveo je.

Sve oči trenutno su uprte u Brisel, gde su nešto pre 16 časova počeli prvo odvojeni sastanci Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija sa šefovima evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom za dijalog BG-PR, Miroslavom Lajčakom.

U Briselu je, kako je to i najavljeno, i izaslanik Sjedinjenih Američkih Država, Gabrijel Eskobar. Poznato je da se on, za sada, sastao samo sa srpskim predsednikom i to pre njegovog susreta sa evropskim zvaničnicima.

Prema ranijim najavama, zajednički sastanak Kurtija i Vučića sa Boreljom i Lajčakom trebalo je da počne posle 17 časova, a mediji koji u Briselu prate današnji susret prenose da se izjava visokog zvaničnika EU može očekivati već oko 18 časova.