Završeni pojedinačni sastanci u Briselu, očekuje se trilaterala

Žozep Borel i Aleksandar Vučić (Foto: AP Photo/ Virginia Mayo )

Glavni pregovarači Beograda i Prištine sastaju se u Briselu kako bi razgovarali o predlogu EU za Kosovo (tzv. nemačko-francuski plan). Održani su odvojeni sastanci sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom. Prema najavama, uskoro bi trebalo da počne sastanak evropskih predstavnika sa Vučićem i  Kurtijem.

Vučić se ranije sastao sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom, a potom je održan i odvojeni sastanak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Prema nekim informacijama, novinarima je rečeno da budu pre 18 sati spremni za izjavu Borela, iz čega se može zaključiti da očekuju brz kraj pregovora.

Visoki zvaničnik EU, koji je želeo da ostane anoniman, u petak je izjavio da postoje snažni signali koji dolaze sa obe strane – da će evropski predlog biti prihvaćen.

“ZSO je deo sporazuma Beograda i Prištine i prihvatanjem evropskog predloga za rešavanje pitanja Kosova u ponedeljak, automatski se prihvata i ZSO”, rekao je on, navodeći da prihvatanje tog predloga znači defakto priznanje Kosova.

Predsednik Srbije je pred odlazak poručio da neće biti kapitulacije niti povratka u devedesete.