Poslanici Srpske liste posle pet meseci pojavili se u Skupštini Kosova

Skupština Kosova (Foto: ANADOLIJA/Erkin Keç)

Poslanici Srpske liste vratili su se danas u Skupštinu Kosova posle pet meseci odsustva, ali su, nakon potpisivanja dnevnog reda, sednicu odmah napustili.

Poslanici Srpske liste su se pojavili u Skupštini Kosova da bi izbegli mogućnost gubljenja mandata.

Novi poslanici Srpske liste i jedan iz građanske inicijative Sloboda, pravda, ostanak, položili su zakletvu sredinom novembra prošle godine, nakon što je prethodnih deset poslanika podnelo ostavke kada su Srbi sa Severa napustili kosovske institucije, piše portal KoSSev.

Zakletvu su tada položili Milan Kostić, Zoran Maksimović, Olivera Zdravković, Milan Joksimović, Ksenija Božović, Radoš Mihajlović, Nenad Radenković, Svetislav Jokić i Biljana Maksić, i Cvetko Veljković iz Građanske inicijative Sloboda, pravda, opstanak.

Nakon polaganja zakletve 17. novembra, novi poslanici napustili su skupštinsku salu, i od tada se u nju nisu vraćali do danas. Oni su, kako prenose prištinski mediji, nakon potpisivanja dnevnog reda napustili sednicu.

Prema kosovskom ustavu, mandat poslanika se prekida, odnosno postaje nevažeći ako ne prisustvuje sednicama Skupštine šest meseci uzastopno.

Poslanik iz redova Samoopredeljenja Dimalj Baša ocenio je da su poslanici Srpske liste to učinili kako bi izbegli mogućnost gubljenja mandata.

„Bilo bi važno da ostanu ovde da čuju tešku situaciju na severu, o paljenju automobila, prebijanju i mučenju Srba koji žele da budu deo legalnih izbora na Kosovu, linču građana koji odbijaju da se potčine nasilju i političkom monopolu tog područja“, kazao je Baša.