Noćas gorela još dva automobila na Severu, Bljerim Velja tvrdi da su u pitanju tri

Foto: Zubin Potok Info

Još jedan slučaj paljenja automobila zabeležen je noćas na Severu Kosova. Požar je zahvatio dva vozila sa srpskim registarskim oznakama, potvrdili su iz Kosovske policije za KoSSev.

Paljevina automobila dogodila se u Lešku oko dva sata posle ponoći, kazao je za naš portal zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani (Elshani)

„U pitanju je podmenut požar koji je zahvatio dva automobila na kojima je pričinjena manja materijalna šteta“, kazao je on.

Požar su ugasili meštani koji su se u tom trenutku nalazili blizu ovih automobila.

Policijske jedinice trenutno vrše uviđaj i procenu štete.

O ovom slučaju, inicijalno je izvestio šef kabineta kosovske predsednice Bljerim Velja, koji je inače i prvi obaveštavao javnost o seriji paljevina automobila na Severu Kosova krajem prošlog meseca.

U svom današnjem obraćanju, naveo je da se „nastavlja kriminalna kampanja paljenja automobila na Severu Kosova“.

Velja je za razliku od navoda policije, saopštio da su izgorela tri automobila.

„Ilegalne strukture Srbije sada ciljaju lokalne Srbe za koje smatraju da sarađuju sa kosovskim institucijama“, naveo je Velja, dodavši da će „svaki počinilac biti priveden pravdi“.

Šef kabineta kosovske predsednice je u prethodnim slučajevima, takođe među prvima izveštavao o paljenju automobila na Severu, od kojih je većina imala RKS tablice.

Poslednji slučaj dogodio se 31. marta, kada su zapaljeni putnički automobili, koji su bili parkirani u ulicama Ivo Lole Ribar i Vlade Ćetković u Kosovskoj Mitrovici, kao i u ulici Kralja Milutina u Zvečanu.

Dan kasnije, Kosovska policija saopštila je da je po prvi put neko uhapšen u vezi sa podmetanjem požara na vozilu.

U pitanju je Srbin M.B. (’87) za kojim se inače tragalo zbog sumnje da je umešan u više krivičnih dela.

Pored toga, kako je policija saopštila, M.B. se sumnjiči da je umešan u slučaj napada vatrenim oružjem na jedinicu Kosovske policije, kada su dva policajca ranjena, ali se isto lice sumnjiči i za paljenje automobila u rejonu Zubinog Potoka koji su bili registrovani na RKS.

On se trenutno nalazi u pritvoru.

Od početka ove godine, uljučujući najnoviji slučaj, zapaljeno je ukupno devet vozila, od kojih su pet sa RKS tablicama, što je potvrđivala i policija.

Podsetimo, tokom 2022. zapaljeno je najmanje 15 vozila.

Sa izuzetkom slučaja bacanja bombe, kao i najmanje jednog zapaljenog automobila tokom oktobarskih nemira 2021. godine na Severu, ukupno su 75 vozila zapaljena od 2014. godine u sredinama u kojima žive Srbi. Listu zapaljenih automobila pogledajte OVDE