Larisa Halilović: Nezavisni mediji su u teškoj poziciji, ohrabruje njihov broj

Položaj žena u medijima i zajedinici je jako težak i dalje. Ja se iskreno nadam da ćemo svi raditi na tome da menjamo situaciju, da je više žena liderki, da je više žena na senior pozicijama isto tako i da je više žena spremno da razgovara sa vama i da su spremne da kažu njihovo mišljenje, kazala je u intervjuu za Radio Goraždevac Larisa Halilović, direktorica programa “Mediji za sve”.

Direktorica programa “Mediji za sve” ističe da joj je veoma drago da veliki broj medija uspeva da ostane nezavisan uprkos kompleksnoj ekonomsko-političkoj situaciji.

“Media for all program je program koji je trajao preko 3 godine i radili smo sa preko 130 medija u regionu a fokus je bio na malim, uglavnom lokalnim, nezavisnim medijima što ga samim po sebi čini specifičnim. Kao što znate medijska scena u regionu je preplavljena ali isto tako je i jako malo onih za koje možemo reći da su nezavisni. Meni je posebno drago što je toliko medija u našem regionu imalo želju i potrebu da radi na svojim kapacitetima. Situacija je prilično puna izazova, kupovna moć je oslabila, politička situacija je vrlo kompleksna, marketinška scena je takodje oslabila, znate i sami da se sva zarada u medijima koja je dolazila iz marketinških elemenata smanjila, isto tako geopolitička situacija u Evropi i svetu je prilično zategnuta. Samim tim mediji su u vrlo teškoj poziciji. Ali nešto što nas čini radosnim je što vidimo da su mediji spremni da menjaju svoj pristup, i publici i načinu poslovanja a i sadržaju, i to je upravo ono na šta smo se mi fokusirali”, rekla je Larisa za Radio Goraždevac.

Ona dodaje da je jako važno razumeti publiku i ono što ona želi. Takođe, navela je važnost žena u zajednici u nadi da će im se pružiti prilika da se što više uključe u društveni život.

“Prvo je jako važno razumeti publiku jer ako kažemo da je kontekst konzervativan mi moramo znati ko su ljudi koji nas gledaju i kako im se približiti na pravi način. Kroz naš rad u prethodne tri godine smo videli da je status žena u medijima ali i u društvu prilično diskutabilan. Dominira konzervativni ali i patrijarhalni način i razmišljanja i prakse. Medjutim kroz rad sa ženama i u medijima i u zajednici smo videli da su žene tu prisutne ali da nisu često pitane za mišljenje. Tako smo mi kroz razgovore sa njima shvatili da se to može menjati malo po malo”, dodala je Larisa Halilović.

Ona poziva sve žene da iznesu svoje mišljenje i iskažu svoje stavove kako bi se u što većoj meri čuo ženski glas i druge žeene osete slobodu govora.

“Položaj žena u medijima i zajedinici je jako težak i dalje. Ja se iskreno nadam da ćemo svi raditi na tome da menjamo situaciju, da je više žena liderki, da je više žena na senior pozicijama isto tako i da je više žena spremno da razgovara sa vama i da su spremne da kažu njihovo mišljenje. Znam da neki od vaših kolega i kolegenica i kada hoće da razgovaraju sa ženama, one kažu ja ne bih, hajde pitaj mog brata, muža, direktora, šefa. Zato bih ja pozvala sve žene koje nas gledaju i slušaju da razviju samopouzdanje da pričaju o stvarima koje su im važne, koje ih bole, koje im smetaju”, rekla je Larisa.

Ona je optimista kada je u pitanju pristup medija publici. Kako kaže, smatra da će ih nova tehnologija i veštačka inteligencija podstaći da što profesionalnije pristupaju svom poslu.

“Ja sam generalno optimistična tako da nikad ne gledam na crnu stranu. Ono što ja vidim u svojoj karijeri je to da tehnologija sa sobom stvarno nosi tako brze promene i zahteva tako napredan način razmišljanja i pogled u budućnost. S obzirom da se sve više sada razvija i veštačka inteligencija, virtuelna stvarnost i ostalo, mislim da će to naterati medije da razmisle o sasvim novom jednom pristupu kako doći do publike koji na drugi način koriste tu tehnologiju. S jedne strane to će nam otvoriti priliku da neke stvari olakšamo, možda će neki elementi prikupljanja i procesiranja informacija biti brži i efikasniji, a s druge strane mislim da ćemo svi morati da budemo veštiji, efikasniji i možda i kreativniji u tome kako da zainteresujemo publiku i kako da ih privučemo ka našem sadržaju i kako da steknemo I održimo njihovo poverenje”, kazala je Halilović za Radio Goraždevac.