Pet srpskih NVO nije moglo danas da uruči CIK-u žalbu

(Foto: Asocijacija za Razvoj Leposavic)

Pet srpskih nevladinih organizacija na Kosovu čije je zahteve za akreditacije posmatrača za lokalne izbore u nedelju, kako su sami potvrdili, Centralna izborna komisija juče odbila – posetili su danas tu instituciju, gde su naišli na zatvorena vrata. Tu su došli kako bi fizički predali žalbu, a koju su juče uputili mejlom. Kako je danas zbog muslimanskog praznika na Kosovu neradan dan, a izbori su već u nedelju – iz ovih NVO poručuju da je sada, kako kažu, nesumnjivo reč o opstrukciji iz Prištine, te da više nemaju dilemu da su njihove organizacije namerno isključene iz izbora. 

U pitanju su NVO – Center for Women Development, Freedom and Future, One Click, Asocijacija za razvoj Leposavića i Ecologica, koje su juče izrazile protest jer su, kako su saopštili, po prvi put njihovi zahtevi za akreditacije posmatrača odbijeni bez objašnjenja i uprkos tome što su, kako kažu, dokumentaciju uredno predali.

Javno su se obratili i međunarodnoj zajednici sa pitanjima Šta to CIK krije od naroda i posmatrača, ali i da li se izbori smatraju legalnim, ako su organizovani na, kako su ocenili, „nakaradni način“.

Osim toga, istog dana kada su odbijene, ove NVO su odmah uputile žalbu Izbornom panelu za žalbe i predstavke i to putem mejla, odakle im je odgovoreno da se žalbe, kako navode, podnose isključivo fizički u kancelariji koja se nalazi u Prištini.

Mejlom su ih poslali, kako objašnjavaju, zbog nemogućnosti da istog dana kada su odbijeni – do 16 časova odu u Prištinu, uz naznaku da će ih dostaviti i fizički narednog dana, odnosno danas.

„U mejlu smo najavili da ćemo dostaviti i fizički žalbe već sutradan ujutru. Takođe, znajući da je danas jedan od najvećih islamskih praznika, u mejlovima smo upitali kada će biti kancelarija otvorene kako bismo žalbe dostavili. Nijedna od naših organizacija nije dobila odgovor“, preciziraju iz ovih pret NVO.

Kada su se danas uputili u CIK, vrata su bila zaključana.

„Tako da nam je i na ovaj način uskraćena mogućnost da se žalimo“, istakli su.

Kažu da se, pored svega, nadaju da će neko u CIK-u i Izbornom panelu za žalbe i predstavke – imati „toliko dostojanstva, ljudskosti i smelosti“ da odgovori na njihove upućene žalbe.

„Možda smo i juče mislili da je u pitanju nečija nenamerna greška, ali posle celokupne opstrukcije od strane Prištine, više nemamo dilemu da su naše organizacije namerno isključene iz izbornog procesa“.

I danas ponavljaju da smatraju da „ovakvo ponašanje CIK-a, Izbornog panela za žalbe i predstavke i vlasti u Prištini samo pokazuje da u ovom društvu nema demokratije i da ovakvo društvo nema perspektivu“.

„Iz svega navedenog je kristalno jasno da neko želi da sakrije nešto od posmatrača i javnosti. Ovakvi izbori, organizovani na ovakav necivilizovan način, ne mogu nikako biti slobodni i demokratski, a naročito ne legalni i legitimni“, ističu.

Pozvali su međunarodne organizacije i sve ambasadore, ali i nevladine organizacije u Prištini da „ovakvo ponašanje CIK-a“ javno osude.

„Do nekih novih izbora i stvaranja nekog boljeg okruženja, bez opstrukcija na bilo kojoj osnovi, mi ćemo se truditi da doprinesemo boljitku ovog društva, a gospoda iz CIK-a, Izbornog panela za žalbe i predstavke i predstavnici vlasti u Prištini neka nastave da se igraju izbora“.

Iz ovih pet nevladinih organizacija reagovali su i na to, što su se našli na tabeli akreditovanih NVO posmatrača za izbore, koju su juče objavili kosovski mediji.

Našem portalu kao dokaz da, kako tvrde, to nije tačno, prosledili su mejl, koji su navodno dobili od CIK-a nakon što su juče uputili žalbu.