KFOR: Više od 20 naših pripadnika povređeno, „ničim izazvani napad“

(Foto: KoSSev)

Oko 25 pripadnika multinacionalnog kontingenta KFOR-a ranjeno je tokom, kako su naveli iz ove misije, „obuzdavanja demonstranata“ koji su protestovali u opštini Zvečan.

„U suprotstavljanju najaktivnijim rubovima mase, nekoliko vojnika italijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bilo je predmet ničim izazvanih napada i zadobilo traumatične rane sa prelomima i opekotinama usled eksplozije zapaljiviһ predmeta“, naveli su iz ove misije.

Tvrde da su oni hitno zbrinuti od strane medicinskih jedinica KFOR-a, te da su trenutno pod nadzorom medicinskog osoblja koje procenjuje njihovo stanje.

Komandant Misije KFOR-a, general divizije Anđelo Mikele Ristuća, kako navode iz ove misije, lično prati razvoj situacije i „izražava saosećanje sa muškarcima i ženama misije koji su povređeni tokom sukoba“.

Poručio je i da su „ničim izazvani napadi“ na jedinice NATO neprihvatljivi i da će KFOR nastaviti da nepristrasno ispunjava svoj mandat.

Ministar spoljnih poslova Italije, Antonio Tajani prethodno je saopštio da je ukupno 11 italijanskih vojnika povređeno danas u Zvečanu.

Sa druge strane, direktor Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek, potvrdio je da su se ovoj zdravstvenoj instituciji nakon sukoba u Zvečanu danas za pomoć javila 52 građana, od kojih je jedan i životno ugrožen.