KP: U Zvečanu uhapšeno pet osoba zbog napada na pripadnike KFOR-a

(Foto: Kim)

Kosovska policija uhapsila je pet osoba tokom sukoba u Zvečanu. “Demonstranti u Zvečanu nisu ispoštovali zvanična naređenja da odu, već su pružili otpor i počeli da bacaju razno oruđe, čuli su se molotovljevi kokteli, granate, eksplozivne naprave, a čuli su se i pucnji.”, navode u saopštenju.

“Usled neobuzdanog nasilja do sada je povređeno više službenika KFOR-a i uhapšeno je pet osumnjičenih koji su nad njima vršili napade i nasilje”, navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

Dodaje se da je zapaljen službeni automobil policije i da su oštećena i druga vozila.

“U Zvečanu su demonstranti izazivali nemire i kontinuirano provocirali situaciju, pokazivali su nasilje, bacali razne predmete na policijske službenike, ispisivali provokativne natpise sa srpskim i ruskim simbolima na vozilima policije i KFOR-a, i pravili štetu na gumama i drugim delovim vozila”, navodi se u saopštenju.

Oštećeno je i više vozila koji pripadaju novinskim ekipama.

“Sirene su se kontinuirano oglašavale u severnim opštinama kako bi se upozorilo na opasnost, a i u Leposaviću su demonstranti bacali razne predmete i pirotehnička sredstva na službena lica i policijska vozila”, navodi se u saopštenju.

Kako kažu iz policije, demonstrati su pozvani da ne napadaju i ne ugrožavaju živote policajaca, da oslobode put za službena vozila i za saobraćaj, a prisutni zvaničnici KFOR-a kontinuirano su upućivali isti zahtev.

Kosovska policija je, navodi se u saopštenju, u kontinuitetu sarađivala sa KFOR-om kako bi upravljala situacijom.

KFOR je, navode, bio primoran da reaguje jer su, kako kažu, nasiljem demonstranata ugroženi životi osoblja, a naneta je i šteta na vozilima i javnoj imovini.

“Kosovska policija nastavlja da upravlja situacijom u koordinaciji sa KFOR-om i započela je intenzivne istrage u vezi sa nasiljem i napadima na medije, pripadnike KFOR-a i policiju. Protest je i dalje u toku, situacija je i dalje napeta, posebno u Zvečanu, jer tamo i drugim opštinama kruže naoružane kriminalne grupe, obučene u crno i maskirane. Sagledavajući okolnosti i napetu situaciju koju stvaraju kriminalne grupe na severu zemlje, Kosovska policija poziva građane da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije bilo koje prirode”, zaključuje se u saopštenju.