Svećlja sa porukom za građane: Nemojte da se odazivate pozivu za „marš ka Severu“

FOTO: KoSSev
FOTO: KoSSev

„Pozivi na protest u Južnoj Mitrovici, sa ciljem marša ka severu zemlje su nepotrebni i ne pomažu Kosovu“ – nakon Kosovske policije, u prepodnevnim satima oglasio se i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja.

Svećlja kaže da se na društvenim mrežama podstiču „nepotrebna okupljanja“.

Naglašava da, prema procenama kosovskih bezbednosnih institucija, poziv šire nepoznate osobe i „sumnjivi profili“ na društvenim mrežama.

„Velika podrška građana ovih dana odlukama Vlade i naših institucija, ispravnih i legitimnih, garancija su uspostavljanja ustavnosti i zakonitosti na severu zemlje“, kaže ovaj ministar.

Na kraju poziva građane da se ne odazivaju na ove „sumnjive pozive i anonimne organizacije“.

Svećlja; Jedan od uhapšenih na Jarinju borac sa Košara

Svećlja se i kasno sinoć oglasio na Fejsbuku sa ponovnim kritikama na račun Beograda da „destabilizuje“ Kosovo, te da podržava „kriminalne grupe koje organizuju napade“ na policiju, KFOR, novinare.

„Štaviše, opasne poruke su širili natpisima sa simbolima genocidne prošlosti Srbije i agresivne sadašnjosti Rusije, kao i provokacije srpskim zastavama na policijskim vozilima“, kazao je Svećlja.

Tvrdi da su nakon rata svi gradovi na Kosovu „doživeli slobodu“, a da su opštine na Severu „okupirale kriminalne bande“.

Svećlja je takođe potvrdio da je dvojici koji su uhapšeni u ponedeljak određen tridesetodnevni pritvor, navodeći da su oni „zločinci“.

Ujedno je potvrdio navode o jučerašnjem hapšenju Srba koji su, kako navodi, „nosili ileganu opremu za nerede“, iznoseći podatak koji je policija izostavila – da su uhapšeni na Jarinju.

Takođe je izneo detalje o ovim osobama.

„Jedan od njih, bivši borac sa Košara i odlikovan od strane Slobodana Miloševića, a sumnja se i da je pripadnik ‘brigade 72’, srpske vojne formacije koja služi za specijalne operacije u cilju destabilizacije država. Do naše granice dopratio ga je nacionalista i ruskofilski pripadnik krajnje desnice S. E“, naveo je Svećlja, uz iznošenje imena i prezimena ove osobe.

Kaže da su kosovske institucije povećale budnost i da su u punoj koordinaciji sa „međunarodnim partnerima u vezi sa ovim razvojem događaja“.

„Svaki pojedinac ili kriminalna grupa koja namerava da eskalira situaciju, naškodi životu ili bezbednosti naših građana, biće suočena sa snagom zakona i pravdom“, naveo je ovaj ministar.

Sa druge strane, apelovao je na građane da budu uzdržani i da ne „nasedaju na pretnje i ucene.“

U sličnom tonu prethodno se oglasila i Kosovska policija koja je takođe pozvala građane da ovakve pozive ignorišu, navodeći da su u potpunosti sposobni da obezbede sigurnost za sve građane.

„Od raznih pojedinaca i profila kruže objave u kojima se pozivaju albanski građani da učestvuju u navodnom masovnom protestu danas u 12 časova u Južnoj Mitrovici navodno sa namerom za marširanje na sever zemlje“, poručili su iz KP.

Oni su ujedno pozvali građane da ostanu mirni i da ne nasedaju na „navodne organizacije nepoznatih lica“.

Podsetimo, juče su prištinski mediji izveštavali da je jedan albanski reper takođe uputio poziv građanima da se priključe protestu, navodeći da je „spreman za borbu od Tirane do Kosova“.

Za razliku od policije koja navodi da je reč o protestu sa namerom „za marširanje na sever zemlje“ ova osoba je za danas u 12.00 pozvala građane uz poruku „marširajmo za Sever“.

Sve se ovo dešava u jeku pojačanih tenzija na Severu Kosova usled nasilnog ulaska specijalnih jedinica i gradonačelnika u tri opštine u petak i sukoba Srba i pripadnika KFOR-a početkom ove nedelje.

I dok je danas sedmi dan od izbijanja nove krize na Severu, već pet dana građani protestuju ispred opštinskih zgrada u                                                                              Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Njihovi zahtevi su – povlačenje specijalaca iz opštinskih zgrada, ali i sa Severa Kosova, kao i puštanje Srba koji su uhapšeni tokom sukoba sa KFOR-om u ponedeljak.