Rajović: Kosovska policija ne dozvoljava rudarima Trepče da rade svoj posao

Milan Rajović (Foto prt.sc Radio Kontakt Plus)

Okupljenima na protestu u Zvečanu obratio se direktor “Flotacije Leposavić” RHMK “Trepča”, Milan Rajović. On je kazao da pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije onemogućavaju zaposlene u rudnicima “Crnac” i “Belo brdo” da rade svoj posao.

„Nama je već nedelju dana onemogućen proces proizvodnje zato što nam je zabranjeno da vršimo prevoz ruda iz oba rudnika na flotacijsku preradu. Radi se o tome da su pripadnici Kosovske policije pod punom ratnom opremom svojim vozilom blokirali ulaz u industrijski krug i nama saopštili da im je naređeno da ne dozvole kretanje kamiona za prevoz rude, odnosno ni ulaz i izlaz iz kruga“, naveo je Rajović.

On je naglasio da je “proizvodni proces flotacije potpuno paralisan”.

„Prekinuta je proizvodnja koncentrata olova i cinka, od čije prodaje se obezbeđuju plate za sve zaposlene u severnom delu Trepče, a nas ima 2.100 radnika, kojima je poljuljana ekonomska egzistencija“, objasnio je Rajović.

Dodao je da se “time šalje poruka da ovde nemamo pravo na život, niti na ostanak i opstanak”.

„Mi svojom proizvodnjom ne ugrožavamo ničiju bezbednost, niti možemo da utičemo na aktuelna politička dešavanja. Zato ne vidim nijedan opravdani razlog za takve postupke. Hoću da naglasim da Trepča nije budžetska institucija, da radnici svoje plate primaju isključivo na osnovu proizvodnog učinka“, naveo je.

Apelovao je na nadležne “da se okonča ovo nasilno ponašanje, da se Kosovska policija ukloni sa ulaza u industrijski krug kako bi nastavili proizvodni proces i radnicima obezbedili plate”.