Derek Šole ohrabrio Vučića da ublaži krizu

Ilustracija/FOTO: Aleksandar Vućić/Fejsbuk

Specijalni savetnik američkog predsednika Derek Šole „ohrabrio je“ predsednika Srbije da smiri krizu na Severu.

„Ohrabrio sam juče predsednika Srbije Vučića da podstakne smirivanje među Srbima na Kosovu, preduzme korake da pomogne ublažavanju krize na severu Kosova i vrati se na put normalizacije i konstruktivnog angažovanja u Dijalogu uz podršku EU“, saopštio je upravo visoki američki zvaničnik.

Ova poruka stiže nakon sinoćnjeg obraćanja Aleksandra Vučića, a pred posetu Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara Beogradu i Prištini.

Srbima bi odgovaralo da imaju makar lokalnu vlast, da se malo spuste tenzije, oni plaćaju najveću cenu, ključne su njegove poruke iz intervjua na TV Prva, govoreći o situaciji.

„Ne znam šta da prihvatim, pustite me da pregovaram, da obezbedim nešto za Srbe“, dodajući:

„Svakog dana može da dođe do eskalacije sukoba zato što ovaj neće da prestane da dovodi Specijalne policijske snage, uprkos upozorenjima“.

Srbija je spremna za hitnu deeskalaciju situacije, predsednik je prethodno poručio iz Moldavije nakon sastanaka sa evropskom trojkom, odakle su stigli jasni zahtevi da se specijalne jedinice povuku, a gradonačelnici svoj posao obavljaju sa alternativnih lokacija, te da se hitno organizuju novi izbori sa sigurnim učešćem Srba.