Pad zarad uzdizanja

Test protest pristalica Samoopredeljenja u Prištini pred saopštavanje odluke Ustavnog suda o dekretu Hašima Tačija, 28. maj 2020. (Foto: arhiva Kim)

U prvoj javnoj reakciji na smenjivanje svoje vlade u Skupštini Kosova marta 2020, Aljbin Kurti je naveo da je to bio „neophodan pad zarad potrebnog uzdizanja“, jer će „posle toga pobediti“.

„Svrha izglasavanja nepoverenja nije bilo svrgavanje, već slabljenje vlade, a to je podstakla poruka (izaslanika SAD Ričarda) Grenela: na Kosovu je preko 80 poslanika spremnih da rizikuju živote građana samo da prođe predsednička razmena (teritorija)“, naveo je Kurti na Fejsbuku.

Dodao je da će nastaviti da radi kao šef vlade u ostavci koja je na dužnosti, a ne kao lider neke vanredne „prinudne vlade“.

„Prvo se moramo zajedno boriti protiv pandemije kovida-19. Iznad svega, budimo uz narod, govoreći im da je Kosovo naš dom“, napisao je Kurti.

Inače, VD premijera Kosova je smenio potpredsednika vlade Avdulaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova (DSK) odmah nakon što je Skupština Kosova izglasala nepoverenje njegovoj vladi. Raspravu o smeni su tražili upravo predstavnici DSK-a, koalicioni partneri Samoopredeljenja u bivšoj vladi.

Dan uoči pada vlade Aljbina Kurtija ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet je na Tviteru poručio da mu je „drago što vidi da će Skupština održati sednicu o izglasavanju nepoverenja“, što je na društvenim mrežama uzrokovalo seriju vrlo uvredljivih komentara na račun ovog američkog diplomate.

Vanredni izbori ili novi mandat za Samoopredeljenje?

Predsednik Kosova Hašim Tači imao je dve mogućnosti nakon pada Kurtije vlade: da raspiše vanredne izbore ili da imenuje novog mandatara koga je po Ustavu trebalo da predloži Samoopredeljenje.

Imajući u vidu činjenicu da je na Kosovu zbog pandemije korona virusa na snazi bila mera zabrane kretanja građana, pravnici su tvrdili da je jedina opcija formiranje nove vlade.

Bivši predsednik kosovskog Ustavnog suda Enver Hasani je kazao da se u ovom slučaju aktivira član 95.5 Ustava Kosova.

„Ako premijer odstupi ili iz drugih razloga njegovo mesto ostane upražnjeno, vlada pada, a većina u Skupštini daje mandat novom kandidatu za formiranje vlade“.

Međutim, profesor ustavnog prava Riza Smaka je tvrdio da tehnička vlada, uprkos tome, može da funkcionište i celih godinu dana.

„Ukoliko obezbedi potrebnu većinu za formiranje vlade, budući da skupština ima 120 poslanika a treba 61, ta koalicija koja obezbedi kvantitet, ona je u prilici da predlaže mandatara za formiranje nove vlade koga ovlašćuje predsednik. Ovaj proces će trajati, budući da je odredba manjkava i da nema rok“, rekao je Smaka.

„Tek ukoliko Kurti ne bude mogao da ponovo formira vladu“, dodao je on, „postoji mogućost da se napravi koalicija drugih stranaka, a ukoliko bi i to propalo, preostaje raspisivanje opštih vanrednih izbora“.

Tači sa ambasadorima o novoj vladi, Kurti odbija pa prihvata konsultacije

Predsednik Kosova Hašim Tači se sastao sa ambasadorima Kvinte i EU u Prištini krajem marta 2020. i informisao ih da će imati konsultacije sa svim parlamentarnim partijama kako bi „dobio sugestije i njihove savete koji put da prati“ u novonastaloj situaciji.

„Kosovu je potrebna vlada koja će doneti stabilnost, veće političko i građansko jedinstvo, koja će biti sveobuhvatna i sa jasnom evro-atlantskom orijentacijom“, poručio je on.

Odmah sutradan je kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti odgovorio da se neće odazvati pozivu kosovskog predsednika na konsultacije, ali je kasnije tu odluku preinačio, pa je na sastanak ipak otišao.

Potpredsednica kosovske Skupštine iz redova Samoopredeljenja Arberije Nagavci je kazala da nije vreme za sastanke i da Tači mora da poštuje Ustav i raspusti Skupštinu. Ona je dodala da će, zbog situacije stvorene pandemijom korona virusa, vlada nastaviti da upravlja situacijom i da predsednik Kosova treba da raspiše vanredne izbore čim se stvore uslovi za to.

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je nakon sastanka s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem izjavio da njegova stranka procenjuje da zbog pandemije nije vreme za nove izbore.

Šef Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji je izjavio posle sastanka sa Tačijem da će DPK ostati u opoziciji i da će poštovati ustav Kosova i volju građana.

„Nalazimo se u situaciji kada licemeri govore o izborima. Ne možemo toliko ugroziti građane“, rekao je on.

Samoopredeljenje jača

Vlada Aljbina Kurtija je, navodno zbog neslaganja oko mera u borbi sa pandemijom, srušena 25. marta 2020. godine. Međutim, javna je tajna da u pozadini svega bio sukob Kurtija i Tačija, te podrška Bele kuće kosovskom predsedniku.

Ipak, ispitivanja javnog mnjenja su govorila da Samoopredeljenje uživa podršku oko ili čak i preko 50 odsto glasača.

„Demokratska partija Kosova se ponaša kao da će uskoro izbori. Međutim, oni koriste istu strategiju kao i u prethodnom izbornom ciklusu, a tada su izgubili“, prokomentarisao je dešavanja na političkoj sceni kosovskih Albanaca građanski aktivista Ron Đinovci.

Zamena takse merom reciprociteta

Verovatno ohrabren stavovima javnosti, Aljbin Kurti je najavio da će taksa od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine 1. aprila biti ukinuta i zamenjena potpuno recipročnim trgovinskim i političkim merama.

On je na vanrednoj konferenciji za medije rekao da će odluka biti na snazi do 15. juna kada će biti procenjeno kako je sprovedena i dodao da je mera reciprociteta u skladu sa sporazumom CEFTA i evropskim trgovinskim praksama.