Bisljimi: SANU autor non-pejpera o ZSO kao koraku za „srpski svet“; Iz BG dematuju: Falsifikat, laži, obmane

(Foto: KoSSev)

I dok međunarodna zajednica sve češće poziva na deeskalaciju situacije izazvane krizom na Severu Kosova, sa jasnim zahtevima – među kojima je i početak rada na formiranju ZSO, Priština nastavlja sa optužbama na račun Srbije. Najnovija je tvrdnja Kurtijevog zamenika da je SANU navodno autor „non-pejpera“ koji „dokazuje“ da je ZSO, iz ugla Beograda, važan korak ka „sveobuhvatnom cilju – srpskom svetu“. Ova akdemija, kao i direktor Kancelarije za KiM, demantovali su navode Prištine, uz poruke da je reč o „grubom falsifikatu“, odnosno da prištinski zvaničnici „nastavljaju da sve dublje tonu u blato laži i obmana“.

Zamenik kosovskog premijere i šef prištinskog pregovaračkog tima, oglasio se juče na Tviteru.

U seriji objava izneo je ono što vidi kao „pravi razlog“ Srbije za insistiranje na formiranju Zajednice srpskih opština, a na šta je Priština upozoravala međunarodnu zajednicu.

„Nikada nije postojala namera da ZSO integriše lokalne Srbe na Kosovo, već da služi ka beogradski trojanski konj da državu učini nefunkcionalnom, pripremajući tako put za podelu“, tvrdi ovaj zvaničnik.

Bisljimi je ujedno objavio dokument, uz tvrdnju da je reč o navodnom „non-pejperu“ Srpske akademije nauka i umetnosti, odnosno da je njegov autor član akademije, Vasilije Krestić.

Naglašava da ovaj dokument pruža „najjači dokaz do sada“ o tome šta je prava namera Beograda time što insistira na formiranju ZSO.

U „non pejperu“, navodi Bisljimi, stoji da osnivanje ZSO „nije cilj sam po sebi“, već da predstavlja važan korak ka „sveobuhvatnom cilju – srpskom svetu“ koji se „poklapa sa teritorijom bivše Jugoslavije“.

Bisljimi dodaje da je „srpski svet“ evolucija programa „Nacertanje“ i da ga treba posmatrati kao „Nacertanje 21 veka“.

Pozivajući se na navodni dokument, Bisljimi dodaje da je početan dizajn ZSO „irelevantan“:

„Pošto će se njene nadležnosti razvijati i koristiti zbog finansijske podrške Beograda i relativnog nedostatka nadzora od strane Vlade Kosova“.

„Ove nadležnosti će na kraju dovesti do nove Republike Srpske sa ciljem teritorijalnog odvajanja između albanske i srpske teritorije. Ovo će onda primorati međunarodnu zajednicu da prizna postojanje dva nacionalna entiteta na Kosovu i apsolutnu autonomiju u oblastima ZSO“, dodaje Bisljimi.

Ovaj zvaničnik dalje piše da u tekstu čiji je navodni autor član SANU-a stoji da ova autnomija podrazumevala da će Srbi imati nultu potrebu da komuniciraju sa Vladom Kosova, čime će ZSO postati „’kukavičino jaje’ na teritoriji Kosova“.

„Srbija veruje da je glavna komparativna prednost koju trenutno ima, a koju treba da iskoristi, ekonomska superiornost u regionu“, prenosi dalje Bisljimi.

On dodaje da u dokumentu piše da u sadašnjim okolnostima, krajnji cilj ‘Srpskog sveta’ ne može da se ostvari isključivo političkim sredstvima.

„Moraju se iskoristiti i druga sredstva, uključujući verske mehanizme sa potencijalom političkog uticaja u susednim zemljama u kojima deluje Srpska pravoslavna crkva“, naglašava.

U poslednjoj objavi Bisljimi prenosi da bi osnivanje ZSO trebalo da bude „ključni imperativ za srpske kreatore politike, pružajući jezgro za vekovni cilj ujedinjenja srpske nacije“.

Ovaj prištinski zvaničnik na kraju iznosi svoj zaključak.

„Non-pejper savršeno objašnjava insistiranje Beograda na ZSO, ali bi trebalo da natera međunarodnu zajednicu da preispita svoje (insistiranje)“.

Navodi Bisljimija izazvali su reakcije iz Beograda.

SANU: Grub falsifikat

Oglasila sama Srpska akademija nauka i umetnosti, odnosno izvršni odbor ove institucije, navodeći da su „dubogo ogorčeni“.

„Kategorički tvrdimo da je reč o grubom falsifikatu, kojim se SANU po ko zna koji put uvlači u prizemne politikantske igre“, naveli su u saopštenju.

Podcrtavaju da je tekst koji je pripisan akademiku Vasiliju Krestiću u celosti izmišljen, te navode da se on nikada nije bavio ni naučnim, ni političkim problemima Kosova i Metohije, niti da je ikada napisao i potpisao rad slične sadržine.

Sa druge strane, naglašavaju da su se članovi Akademije uvek javno izjašnjavali o pitanjima kosovske problematike, tako da, kako dodaju, nema, niti je ikada bilo potrebe za tajnim dokumentima.

„Da je reč o falsifikatu pokazuje i činjenica da je forma zaglavlja SANU preuzeta sa dokumenta na kome se nalaze brojevi telefona koje Akademija već neko vreme ne koristi. Pored toga, u delovodnoj knjizi SANU, pod brojem navedenim u falsifikatu gospodina Bisljimija, zaveden je drugi dokument, dok tajni „non-pejper” nigde ne postoji, što se sve lako može proveriti na Pisarnici SANU“, stoji u saopštenju.

Izvršni odbor akademije konstatovao je da „poturanje ovog lažnog i tendencioznog dokumenta“ predstavlja novi, „maliciozniji oblik napada“ u odnosu na ono što je dosad „pripisivano SANU u izjavama pojedinih političara i nekim novinskim tekstovima“.

Iz Srpske akademije nauka i umetnosti nisu precizirali o kojim je to političarim u medijima reč.

Pitanje za Bisljimija: Da li su u razradi koncepta ZSO možda učestvovali i marsovci?

U sličnom tonu oglasio se i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, navodeći da su Bisljimijevi navodi potvrda toga da je „politička vrhuška u Prištini ništa drugo do družina sitnih prevaranata i falsifikatora“

„Pothranjujući stare i prevaziđene stereotipe o Srbiji i SANU, koji su takođe nastali kao plod laži i prljave propagande, ali u vreme kada je Beograd mnogima bio džak za udaranje, političko rukovodstvo u Prištini pokušava da popravi svoj zasluženo survani imidž, uništen upravo nekredibilnošću, lažima i neuračunljivošću“, naveo je Petković.

Smatra i da prištinski zvaničnici ne shvataju da Srbija danas nije „država parija“, te da se njen ugled ne može narušiti „jeftinim šibicarskim trikovima“.

„Da stvar bude gora, takav bedni falsifikat u javnost plasira glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi, što samo potvrđuje ono što smo oduvek i znali, da Priština u dijalogu sa Beogradom ne učestvuje da bi donosila teške odluke i doprinela izgradnji poverenja i mira u regionu, već da bi lagala i varala“, zaključuje Petković.

Govoreći o zahtevima prema Prištini za deeskalaciju situacije na Severu, Petković, podcrtava da je Kurtijeva politika „iznervirala međunarodne posrednike“, ali i kaže da:

„Kurtiju i Bisljimiju to očigledno nije bilo dovoljno da nauče lekciju, već nastavljaju da sve dublje tonu u blato laži i obmana“.

Petković na kraju zaključuje da Kurti i njegovi saradnici nemaj razloga za strah od ZSO.

„Sada kada je raskrinkan njihov pokušaj da falsifikatom Zajednicu srpskih opština predstave kao deo nekakve velikosrpske zavere, pretpostavljamo da su sledeći na njihovom udaru iluminati, rozenkrojceri i reptilijanci, i sa velikim nestrpljenjem očekujemo da od Bisljimija saznamo da li su u razradi koncepta ZSO možda učestvovali i marsovci“, kaže Petković.