Boreljov kabinet predložio mere protiv Vlade Kosova

Žozep Borelj (Foto: FoNet/AP)

Kabinet visokog predstavnika Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja sastavio je  predlog paketa mera usmerenih protiv Vlade Kosova i premijera Aljbina Kurtija za koje se smatra da nemaju političku volju da preduzmu neophodne mere u pravcu deeskalacije situacije na severu Kosova.

Kako Radio Slobodna Evropa saznaje iz diplomatskih izvora, među predloženim merama koje je sačinio Boreljov kabinet je obustavljanje slanja pozivnica na događaje na visokom nivou i bilateralne posete (na Kosovu) osim onih koje su usmerene na rešavanje krize na severu Kosova.

Takođe, predlaže se smanjenje prisustva na javnim događajima vezanim za finansijsku saradnju EU, koji uključuju članove Vlade Kosova.

Predlaže se i obustava značajnog finansiranja od strane EU počev od suspenzije odobravanja i implementacije predloga koje je Kosovo podnelo na poslednjoj rundi Investicionog Fonda za Zapadni Balkan te suspenzija nekih pododbora između EU i Kosova u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Portparol EU Peter Stano je potvrdio u utorak da je kabinet šefa evropske diplomatije podelio sa državama članicama EU “nacrt mera koje treba preduzeti ako premijer Kurti ne preduzme adekvatne i hitne korake za deeskalaciju situacije i smanjenje tenzija”.

Diplomatski izvori iz više država članica su za RSE potvrdili da države članice EU nisu obavezane da sprovedu predložene mere, ali se od njih svakako očekuje da oni iste ispoštuju.

Neki diplomatski izvori su nagovestili da su pojedine države EU “već preduzele neke svoje mere” koje su slične sa nekim elementima u paketu predloga koji je sastavio kabinet Žozepa Borelja.

EU je 3. juna zatražila od kosovskih vlasti da postupe na neeskalirajući način i da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova, kao i da novoizabrani gradonačelnici u četiri opštine na severu privremeno obavljaju dužnosti u drugim prostorijama mimo opštinskih zgrada te da se što pre moguće raspišu prevremeni izbori.

U nacrtu Boreljovog predloga se naglašava spremnost da se nastavi angažovanje čim Vlada Kosova preduzme korake koji se od nje očekuju u okviru Briselskog dijaloga i u skladu sa zahtevima koji su izneti u saopštenju 3. juna.

EU je takođe upozorila da je spremna da preduzme mere protiv onih političara koji odbijaju da preduzmu mere ka smirivanju situacije.

Ove zahteve su šefu kosovske Vlade preneli i evropski i američki izaslanici, Miroslav Lajčak i Gabriel Escobar tokom prošlonedeljne posete Prištini.

Međutim, kako je Radio Slobodna Evropa javio, oni nisu dobili garancije Kurtija da će svi zahtevi biti ispoštovani.