Visoki Dečani: Uprkos medjunarodnim apelima, kosovske vlasti rešene da podstiču međuetnicki sukob

Manastir Visoki Dečani (Foto: Radio Goraždevac)

 Situacija u Severnoj Mitrovici je na ivici značajne eskalacije nakon jutrošnje teško naoružane policijske akcije kosovskih vlasti, objavljeno je na zvaničnom Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

Izveštaji o hapšenjima, upotrebi suzavca i rastućem broju ljudi koji se okupljaju na ulicama u znak protesta, signaliziraju dramatičan porast tenzija.

Kako iz manastira Visoki Dečani ističu da uprkos međunarodnim apelima za deeskalaciju, Kosovske vlasti su rešene da prate kurs koji preti da podstakne međuetnićki sukob.

„Uprkos brojnim međunarodnim apelima za deeskalaciju, kosovske vlasti su izgleda rešene da slede kurs koji preti da podstakne međuetnički sukob sa nepredvidivim ishodima za sve uključene strane. Neposredan međunarodni odgovor je imperativ da bi se sprečila kriza. Ključno je da se čuju umereni glasovi, a ne samo zapaljivi izveštaji ratnohuškačkih medija“.

“Ovakvo bezobzirno ponašanje slično je kao da se igraš sa šibicama pored kutije koja je zapaljiva i koja može da eksplodira”, ističu iz manastira Visoki Dečani i mole da se spreči bilo kakav gubitak ljudskih života.

Kako si iz manastira ističu, rešenje kosovskog pitanja leži u nastavku dijaloga i nepokolebljivom poštovanju ranije uspostavljenih sporazuma.

„Ovo posebno uključuje Zajednicu srpskih opština, za koju se takođe zalažu SAD i EU. Što je bilo i dosledno naglašeno tokom mirnih protesta kosovskih Srba poslednjih dana“, zaključuje se u objavi manastira Visoki Dečani.