NATO podcrtava: Poštujte Kumanovski sporazum, procedure za KP, ali i dogovor o KBS

Foto: KoSSev

„NATO veoma ozbiljno shvata događaje na Severu Kosova“, poručili su iz Severnoatlantske alijanse u jeku krize na Severu Kosova, novih incidenata, ali i hapšenja, kako Srba na Kosovu, tako i pripadnika Kosovske policije od strane srpskih organa.

Portparolka NATO-a, Oana Lungesku, naznačila je da KFOR preduzima sve neophodne mere da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, kao što je i ovlašćen Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

„Posvećenost KFOR-a implementaciji svog mandata je nepokolebljiva, kao što je pokazano nedavnim dodatnim raspoređivanjem 500 vojnika“, naznačila je Lungesku.

Sa druge strane, poziva Beograd i Prištinu da poštuju dogovore koji se odnose na kretanje uz „administrastivnu graničnu liniju“, ali i sporazum koji nalaže da KBS nema pravo na Sever bez koordinacije sa KFOR-om.

„Još jednom podsećamo sve strane na njihove obaveze prema KFOR-u prema Vojno-tehničkom sporazumu, uključujući poštovanje administrativne granične linije, procedure za Kosovsku policiju i Sporazum iz 2013. o raspoređivanju Kosovskih bezbednosnih snaga na Severu“, naznačila je portparolka.

Lungesku podcrtava da su ove obaveze dizajnirane da obezbede koordinisanu akciju, izbegnu eskalaciju i sačuvaju bezbedno i sigurno okruženje.

Pre portparolke NATO-a poziv na poštovanje ovih dogovora Beogradu i Prištini uputila je i misija KFOR-a.

Poziv je stigao nakon ovonedeljnog hapšenja Kosovskih policajaca od strane srpskih snaga koje su pratile dve suprotne verzije događaja Beograda i Prištine.

Dok Beograd tvrdi da su ova trojica kosovskih policajaca uhapšena na teritoriji Srbije, Priština kaže da je reč o „otmici“ i to na teritoriji Kosova, a kao „osveta“ Beograda za hapšenje M.M. u severnom delu Mitrovice prethodnog dana.

Prištinski zvaničnici su takođe tražili od KFOR-a da se oglasi, a od međunarodne zajednice da izvrši pritisak kako bi zvanični Beograd pustio policajce.

Posle više prozivki, KFOR je u međuvremeu saopštio da njihovi pripadnici nisu bili na mestu hapšenja tri kosovska policajca, da im nije jasno gde su se oni nalazili u trenutku privođenje, te su pozvali na deeskalaciju situacije.

Sa druge strane, podcrtavaju da „na ovoj lokaciji, u blizini administrativne granične linije, i institucije na Kosovu i srpske vlasti imaju jasnu odgovornost za koordinaciju sa KFOR-om“.

Potom je ujedno stigla potvrda izaslanika EU, Miroslava Lajčaka – da je NATO zatražio od obe strane da iznesu dokaze kako bi se utvrdilo šta se tačno dogodilo, te da se čeka da utvrdi činjenice.

U međuvremenu je usledila nova serija poziva međunarodnih zvaničnika na deeskalaciju.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija su ponovo zatražile od kosovskog premijera povlačenje specijalnih jedinica i gradonačelnika iz opštinskih zgrada, ali sa jasnim pozivom – Beogradu da se puste uhapšeni pripadnici Kosovske policije.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je uz zahtev za puštanje policajca takođe zatražio od Prištine da ukine zabranu uvoza robe iz Srbije.

On je ukazao na to da Beograd i Priština iznose potpuno drugačije verzije događaja, ali i rekao da je „jasno da oni nisu imali nameru da se nađu na teritoriji Srbije“.

Uprkos tome, prekjuče je Viši sud u Kraljevu je pre dva dana, odnosno uoči isteka 48-časovnog zadržavanja, trojici policajca odredio meru pritvora.

Oni se terete za krivično delo „nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eskplozivnih materija“.

Sinoć se oglasio i Stejt department takođe sa pozivom srpskom predsedniku da se bezuslovno oslobode policajci, ali uz naznaku da su pritvoreni „pod lažnim optužbama“.

Vučić je, sa druge strane, danas kazao da se Srbiji preti posredno i direktno ali i da će o krivici policajaca odlučiti nadležni organi.

I dok se nižu pozivi stranama na deeskalaciju, na adrese Vučića i Kurtija stigao je i poziv visokog predstavnika Evropske unije, Žozepa Borelja, da sledeće nedelje prisustvuju kriznom sastanku. Za sada izostaju potvrde prisustva obojice zvaničnika.