Nacionalni konvent o EU osuđuje nasilje i traži preispitivanje hapšenja

Sukob u Zvečanu 29. maja (Foto Kim)
Sukob u Zvečanu 29. maja (Foto Kim)

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji – Radna grupa za Poglavlje 35 izražava duboku zabrinutost zbog dešavanja na severu Kosova. “Osuđujemo svaki vid nasilja na severu Kosova, bilo da je počinjen od strane specijalnih policijskih jedinca Kosova prema pripadnicima srpske etničke zajednice, ili od strane huligana prema novinarima ili pripadnicima KFOR-a”, navodi se u saopštenju.

Nacionalni konvent o EU poziva predstavnike Beograda i Prištine da hitno preuzmu sve neophodne mere koje bi dovele do smirivanja situacije i povratka procesu dijaloga.

“U tom cilju tražimo punu primenu plana od tri tačke za deeskalaciju situacije na severu Kosova koji je predložila Evropska komisija a njenu implementaciju podržale sve zemlje Evropske unije, SAD i Velika Britanija. Takođe tražimo hitnu reakciju Evropske unije i zemalja Kvinte kako bi došlo do brze primene ovog plana”.

Istovremeno osuđuju svaki vid nasilja na severu Kosova. “Bilo da je počinjen od strane specijalnih policijskih jedinca Kosova prema pripadnicima srpske etničke zajednice, ili od strane huligana prema novinarima ili pripadnicima KFOR-a. Naročito osuđujemo nasilje nad decom kao najosetljivijom kategorijom društva”.

Ova grupa je pozvala Euleks i organizacije za zaštitu ljudskih prava da ispitaju slučajeve policijske brutalnosti nad decom, civilima i pritvorenim licima, i javno podnesu izveštaj o svojim nalazima i zaključcima.

“Pozivamo KFOR i EULEX da formiraju nezavisnu komisiju koja bi ispitala sve okolnosti nedavnog hapšenja od strane pripadnika kosovske policije. Ovaj slučaj ne sme ostati proizvod različitog tumačenja zvaničnika u Beogradu i Prištini jer će se time značajno narušiti proces normalizacije odnosa, ali i pomirenja između Albanaca i Srba. Takođe pozivamo nadležne organe u Srbiji da ubrzaju proces procene krivične odgovornosti uhapšenih kosovskih policajaca, i ukoliko ona ne postoji, odmah ih puste na slobodu. Takođe tražimo hitno povlačenje mera koje imaju za cilj suspenziju Sporazuma o slobodi kretanja robe i ljudi. One direktno utiču na normalizaciju trgovine i ekonomske saradnje koji predstavljaju osnovu za izgradnju bolje budućnosti našeg regiona”, navodi se u saopštenju.