Kurti: Srbija jasno pozicionirana za eskalaciju situacije

Aljbin Kurti (Foto: Kim arhiva)

Premijer Kosova Aljbin Kurti optužio je Srbiju da je otišla “korak dalje u borbi protiv ustavno pravnog poretka na Kosovu”. On je naveo da je kosovska policija u saradnji sa obaveštajnom agencijom sprečila teroristički napad tako što je u Zvečanu otkrila automobil sa mnogo naoružanja, municije i različite vojne opreme.

Kurti je uz snimak zaplenjenog oružja napisao:

„Panorama ove terorističke organizacije je jasna: automobili beogradskih registarskih oznaka, vlasništvo Državne železnice Srbije. Svo pronađeno oružje je proizvedeno u Srbiji, uključujući i ručne bombe proizvedene 2021. godine, koje su korišćene u napadu u Zvečanu 29. maja 2023. na vojnike Kfora“, rekao je Kurti.

Dodao je da „prsluci sa natpisima ruskih i srpskih jedinica i logom i identifikacionim oznakama organizacije ‘Severna brigada’, kao i eksplozivne naprave koje je ranije koristila ilegalna formacija ‘Civilna odbrana’, velika količina pronađenog naoružanja, govori o veličini planirane akcije i posledicama koje su sprečene“, rekao je Kurti.

Navodi da je “Srbija jasno pozicionirana za eskalaciju situacije”.

“Pored agresije koju je Srbija preduzela na Republiku Kosovo kidnapovanjem tri službenika Kosovske policije na našoj teritoriji 14. juna 2023. godine, ona je korak dalje otišla u borbi protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo organizovanjem terorističkih napada”, napisao je Kurti.