Eparhija: Vidovdanski parastos neće biti održan na Gazimestanu zbog bezbednosne situacije

Gazimestan (Foto: Radio Goraždevac)

Eparhija raško-prizrenska odlučila je da se zbog bezbednosne situacije, Vidovdanski parastos, umesto na Gazimestanu, ove godine održi u manstiru Gračanica.

Zatražićemo dodatnu zaštitu od KFOR-a, nemamo poverenje u Kosovsku policiju, saopštili su iz Raško-prizrenske eparhije.

Vidovdanski parastos se već godinama 28. juna tradicionalno održavao pred spomenikom kosovskim junacima na Gazimestanu. Eparhija je, međutim, odlučila da promeni lokaciju a zbog, kako navode, veoma teške situacije na Kosovu i Metohiji.

„Naš narod trenutno živi u bezbedonosnoj neizvesnosti i potpunom osećaju odsustva osnovih prava i sloboda, a posebno nakon najnovije serije hapšenja i zlostavljanja uhapšenih Srba“, saopštili su iz Eparhije raško-prizrenske.

Upravo zbog toga su odluči da se 28. juna parastos održi u manastiru Gračanica, a nakon liturgije koja se ovde služila i prethodnih godina uoči odlaska na Gazimestan.

„Smatramo da je ovakva odluka jedino odgovorno rešenje u situaciji u kojoj, mi i srpski narod u celini, nemamo elementarnog poverenja da trenutno bezbednost i normalne uslove za održavanje parastosa na Gazimestanu može da obezbedi kosovska policija“, naveli su iz Eparhije.

Iz Eparhije su najavili da će da zatraže dodatnu zaštitu od KFOR-a.

„Ovo je prvi put od  završetka oružanog sukoba 1999. godine, da se donosi ovakva odluka, što samo pokazuje sadašnju ozbiljnost situacije, ali i potpuno naše nepoverenje u postojeće institucije u Prištini, koje su, na žalost, međuetničke odnose na Kosovu i Metohiji dovele na najniži nivo u poslednje 24 godine“, zaključili su iz Eparhije.