Srpska lista: Kurti i Svećlja nastoje da kriminalizuju čitav sever

Predstavnici Srpske liste (Foto: Tv Most)

„Propagandna mašinerija Aljbina Кurtija i Dželjalja Svećlje neprestano nastoji da kriminalizuje čitav sever Кosova i Metohije sa ciljem da se pronađe alibi za prisustvo do zuba naoružanih specijalaca u našim opštinama koji mesecima unazad izazivaju incidente“, saopšteno je iz Srpske liste povodom današnjeg obraćanja kosovskog ministra unutrašnjih poslova. 

“U trenutku kada međunarodna javnost shvata da je Кurti spreman da izazove sukobe, i kada skoro mesec dana Srbi mirno i demokratski protestuju ispred zgrada opština, podmetanje oružja i razne vojne opreme je samo deo propagandne aktivnosti Prištine sa ciljem dalje eskalacije situacije na terenu”, napominju.

Ističu da je sijaset jasnih dokaza razotkrilo “laži Dželjalja Svećlje i ovu klasičnu podmetačinu, o čemu su nadležni organi naše države obavestili druge inostrane organe pre nego se ova predstava odigrala”.

“Laži je previše, pa da krenemo redom počev od toga da je vozilo u kome su navodno pronašli oružje i opremu ukradeno pre tri godine, da su tablice na njemu nevažeće već tri godine, te da je neverovatno da je takvo vozilo moglo da prođe neopaženo 40 kilometara, kako tvrdi Svečlja, pored svih ilegalnih punktova koje je njegova policija postavila”.

Takođe ističu da podsećaju građane da je naselje u kome je pronađeno to vozilo “nedeljama pod nadzorom kosovske policije i međunarodnih snaga, a da je navodno oružje natovareno bez ikakve želje da se sakrije, kao i da je Dželjalj Svećlja pre dolaska ekipe EOD i КFOR unapred znao šta se nalazi u vozilu i to objavio na društvenim mrežama, a danas pokazao toliku količinu naoružanja da se pitamo da li je to bio kamion sa oružjem ili vozilo”.

“Dželjalj Svećlja je takođe danas izneo gomilu neosnovanih lažnih optužbi protiv gospodina Aleksandra Filipovića imputirajući da je u zgradi opštine Leposavić imao kancelariju i u njoj neke radio uređaje što je notorna laž jer gospodin Filipović niti je radnik opštine, niti je imao kancelariju u njoj”, dodaju.

“Na kraju možemo reći da što je prevara veća, to su laži potrebne da se ona opravda providnije pa su na sličan način, lažima pokušali da prekriju i opravdaju gomilanje svojih vojnih trupa u južnom delu Кosovske Mitrovice..”

“Neosnovana hapšenja i prebijanje Srba, marširanje do zuba naoružanih albanskih jedinica, patroliranje oklopnim vozilima pored srpskih majki sa decom kao da smo usred rata sve ima za cilj dodatno zaoštravanje situacije na terenu kako bi se izvršio tihi progon srpskog naroda sa svojih ognjišta, na šta međunarodna zajednica mora najhitnije da odgovori”, dodaju iz ove partije.

U Srpskoj listi su, kako navode, uvereni “da režim Aljbina Кurtija neće na ovome stati, kao što javno preti njegov ministar Svećlja i da će nastaviti sa podmetačinama, lažima i provokacijama a sve sa ciljem opravdanja svoje okupacije severa, što izaziva zabrinutost kod svih naših građana”.

“Srpska lista odbacuje nasilje, što smo i dokazali svih ovih nedelja na mirnim i demokratskim protestima na kojima smo pozivali na mir i dijalog kako bi se stvari vratile u normalne tokove a politički problemi rešavali za stolom a ne pod institucionalnom represijom koju danas doživljava naš narod na Кosovu i Metohiji. Nasilje je jedini način delovanja Prištine i nikoga drugog, i to je međunarodnoj javnosti svakoga dana sve jasnije”.

Pozvali su Кfor i Euleks, sa kojima, kako dodaju, nedeljama unazad imaju korektnu saradnju, da postavi svoje snage na svim važnim tačkama na severu i spreči dalje pogoršanje situacije na terenu.