Dan uoči Vidovdana, patrijarh Porfirije stigao u Gračanicu

Dan uoči Vidovdanskog parastosa, koji će se, kako su to kazali iz Eparhije raško – prizrenske, zbog bezbednosne situacije ove godine održati u porti manastira Gračanica, umesto uobičajenog održavanja na Gazimestanu, poglavar Srpske pravoslavne crkve danas je stigao u ovaj manastir. Iz SPC potvrđuju da je patrijarh Porfirije uzeo učešće u prazničnom bdenju koje je služeno u manastirskom hramu, te da će sutra služiti arhijerejsku liturgiju.

Patrijarha je u poslepodnevnim satima u Gračanici dočekao vladika raško – prizrenski Teodosije.

Porfirije je, kako navodi SPC, bio u pratnji episkopa marčanskog Save, novobrskog Ilariona, jegarskog Nektarija i topličkog Petra, kao i sa arhimandritom Danilom. Tu su između ostalog i direktor Patrijaršijske upravne kancelarije, i protođakon Radomir Vrućinić, rektor Bogoslovije Svetog Save u Beogradu.

Poglavar SPC predvodiće sutra svetu liturgiju povodom Vidovdana, poručuju iz SPC.

Inače, Vidovdanski parastos se već godinama 28. juna tradicionalno održavao pred spomenikom kosovskim junacima na Gazimestanu.

Eparhija je pre tri dana odlučila da promeni lokaciju a zbog, kako navode, veoma teške situacije na KiM.

„Naš narod trenutno živi u bezbedonosnoj neizvesnosti i potpunom osećaju odsustva osnovih prava i sloboda, a posebno nakon najnovije serije hapšenja i zlostavljanja uhapšenih Srba“, naveli su.

Upravo zbog toga su odlučili da se 28. juna parastos održi u manastiru Gračanica, a nakon liturgije koja se ovde služila i prethodnih godina uoči odlaska na Gazimestan.

Na to su se danas osvrnuli i iz SPC:

„Kako je predhodnih dana najavljeno u saopštenju eparhije raško-prizrenske, s obzirom na veoma tešku situaciju na Kosovu i Metohiji, gde naš narod trenutno živi u bezbedonosnoj neizvesnosti i osećanju potpunog odsustva osnovih prava i sloboda, a posebno nakon najnovije serije hapšenja i zlostavljanja uhapšenih Srba, nadležni arhijerej, vladika Teodosije, sa punom pastirskom odgovornošću je doneo odluku da se Vidovdanski parastos, koji se godinama tradicionalno održava pred spomenikom kosovskim junacima na Gazimestanu, ove godine održi u manastiru Gračanica nakon svete Liturgije“.

A povodom sutrašnjeg dana, kada se na Kosovu obeležavaju i Vidovdan ali i Kurban Bajram – Kosovska policija razradila je operativne i planske mere, u cilju da aktivnosti povodom ovih praznika proteknu nesmetano i bez incidenata.

U porti manastira Gračanica u toku je Vidovdansko pesničko bdenije.