Haradinaj traži da Kurti povuče specijalce iz opštinskih zgrada, a gradonačelnici podnesu ostavke

Foto: KoSSev
Foto: KoSSev

Nakon serija poziva na smenu kosovskog premijera, lider opozicione AAK danas ima novi zahtev, koji upravo šalje Aljbinu Kurtiju. Traži od njega da posluša zahteve SAD-a i Zapada s ciljem rešavanja krize.

Prošlo je više od mesec dana od izbijanja nove krize na Severu Kosova.

Sve je počelo 26. maja, kada su specijalne jedinice Kosovske policije nasilno upale u opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, kako bi novoizabranim gradonačelnicima omogućili ulazak.

Istog dana krenulo se sa protestima Srba koji su bojkotovali aprilske izbore, a koji i dan danas zahtevaju povlačenje specijalaca i gradonačelnika.

Krizu je obeležila serija incidenata, a najveći se dogodio svega par dana nakon akcije specijalaca, odnosno 29. maja, kada su se sukobili Srbi sa pripadnicima KFOR-a u Zvečanu, usled čega je više desetina ljudi povređeno na obe strane.

Međunarodni zvaničnici, odnosno predstavnici EU u međuvremenu su izašli sa serijom zahteva prema Prištini i Beograd koje iz dana u dan ponavljaju.

Koraci za deeskalaciju podrazumevaju upravo povlačenje specijalaca i gradonačelnika iz opštinskih zgrada, momentalno organizovanje izbora na kojima bi Srbi učestvovali bez ikakvih preduslova, a potom i vraćanje dijalogu i primeni Ohridskog sporazuma.

Ove zahteve, podržale su i Sedinjene Američke Države, a upravo u vezi sa krizom na Severu Kosova prethodnog dana je sekretar ove države, Entoni Blinken, razgovarao sa Vučićem i Kurtijem.

„Tražim od Vlade Kosova da razmotri savet američkog sekretara Blinkena i svih naših saveznika za povratak normalnosti na severu“, oglasio se danas nekadašnji kosovski premijer, odnosno lider AAK, Ramuš Haradinaj.

Haradinaj je u prathodnom periodu bio najžešći kritičar Kurtija upravo zbog toga što odbija ili uslovljava zahteve Zapada, a pre svega SAD-a, odnosno, narušavanja odnosa sa „najvećim saveznikom Kosova“. Haradinaj je čak u više navrata predlagao i tražio podršku drugih opozicionih stranka za smenu Kurtija, na koju, međutim, nije naišao.

Danas je kosovskoj vladi izlistao upravo zahteve Zapada, navodeći da „razvoj događaja ulazi u opasnu fazu i da vreme ističe“.

„To znači – momentalno uklanjanje specijalnih jedinica iz objekata opština na severu i da nastave sa svojim zakonskim obavezama za održavanje reda i zakona u ovom delu zemlje“, poručio je Haradinaj u objavi na Fejsbuku.

Takođe traži da novoizabrani gradonačelnici odmah podnesu ostavke, a potom:

„Raspisati slobodne izbore u ove četiri opštine, u skladu sa zakonskim okvirom Kosova, uz učešće svih, bez uslova i uz međunarodne garancije“, naveo je Haradinaj.

Poslednji zahtev uputio je lično Kurtiju – „da se vrati primeni Briselskog i Ohridskog sporazuma, u skladu sa Ustavom Kosova“.