Svečana akademija: Ljubav je suštinsko svojstvo Vidovdana

Sa Svečane Vidovdanske akademije (Foto Kim)
Sa Svečane Vidovdanske akademije (Foto Kim)

Svečana akademija održana je u Domu kulture Gračanica uoči sutrašnjeg velikog praznika Vidovdana. Manifestacija je počela izvođenjem himne “Bože pravde” hora “Milutin”.”Vidovdan je drama našega naroda u kojoj je glavna uloga Knez Lazar”, rekao je sekretar Eparhije raško-prizrenske otac Saša Mitrović.

Vidovdansku besedu govorio je sekretar Eparhije raško-prizrenske Saša Mitrović. Preneo blagoslov vladike Teodosija koji danas nije bio prisutan zbog svojih obaveza.

“Vidovdan je drama našega naroda u kojoj je glavna uloga Knez Lazar. Ova drama je dvostruko ocenjivanja, jedni na nju gledaju kao pobedu, drugi kao poraz. KiM se izdvaja od svega u našoj istoriji. Vidovdan je najveća grobnica poginulih u jednom danu. Greše oni koji su tvrdili da je Kosovo doživelo poraz”, reako je otac Saša.

Kazao je da ko žrtvuje svoj život, žrtvovao je najviše što je imao.

“Čak ni telo Lazarevo nije izgubljeno, već je u časovima istorije prenošeno iz mesta u mesto. Tela izdajnika su izgubljena kao što su i njihove duže izgubljine”, reako je on podsetivši pritom na Vuka Brankovića.

Pozvao je da ovdašnji narod da skrene sa pravoga puta, puta koji su, kako kaže, preci utrli.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i lokalni ali i zvaničnici iz drugih krajeva, među kojima i gosti iz Republike Srpske.

Gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić rekla je da nas i ove godine Vidovdan okuplja u nažalost u pogoršanim političkim prilikama.

“Uprkos izazovima i novim iskušenjima okupili smo se da sa ponosom obeležimo ovaj dan”, rekla je obraćajući se okupljenima u sali Doma kulture.

“Vidovdan je simbol našeg nacionalnog ponosa i borbe za slobodu. Vidovdan je nova prilika da srpski narod pokaže privrženost pravoslavnoj veri, zajedništvu… Prilika je da se osvrnemo i na sadašnje izazove. Nažalost srpski narod je prošao kroz teške trenutke u proteklih nekoliko godina. Doživljava nove i nove progone. Bez obzira na sve teskobe, pokazali smo odlučnost da ostanemo svoj na svome, da radimo, gradimo is tvaramo”, istakla je Šabarićeva.

Kazala je da je ovaj dan prilika da se setimo stradalih koji su se borili za slobodu, ali i onima koji su zatvoreni i čekaju svoju slobodu.

“Neka nam hrabrost i odlučnost njihovih porodica bude motiv da gradimo bodlju budućnost za našu decu”, kazala je ona.

Predsednik PO Priština Novak Živić rekao je da danas preživljavamo golgotu i istrebljenje. “Mi znamo da nam je jedini spas u ravnopravnosti i jedinstvu, u nameri da opstanemo kao narod, kao celina sa svojom državom”, rekao je Živić.

Kazao da narod na Kosovu štiti Republika Srbija. “Kosovo neće nestati, mi ga nećemo izdati, Kosovo je DNK”, rekao je između ostalog Živić.

Mirko Đurić gradonačelnik Trebinja kazao da mu je čast što prisustvuje na Vidovdanskoj akademiji.

“Uvek je posebna radost posetiti KiM, uvek je nama lakše da dođemo na par dana, nego što je vama da živite ovde”.

“Namučeno KiM je otvorena rana Hercegovine, ali uteha je da ćemo zajedno pronaći snagu za dostojan život, rad na ovim prostorima. Naši građani srcem i dušom vole KiM, istinski osećamo svu muku ovdašnjih žitelja. Niste usamljeni i svakodnevno ste u molitvama. KiM je u božijoj milosti, kao i Hercegovina”, rekao je Đurić.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su hor “Milutin” iz Gračanice, članice Baletske škole koje su se predstavile izvođenjem
Vlacera cveća iz predstave Krcko Orašćić Petra Iljiča Čajkovskog.

Glumac Narodnog pozorišta u Prištini Milan Vasić izveo je pesmu “Poleteo soko sivi” za koju je nedavno snimio i spot.

Tradicionalno su dodeljena i priznanja Privremenog organa Prištine – OŠ Miladin Mitić u Lapljem Selu, Ansamblu “Venac”, Baltskoj školi Doma kulture “Gračanica”, Kancelariji za Kosovo i Metohiju, doktorki Sonji Kapetanović ginekološkinji u KBC Gračanica.