Patrijarh Porfirije: Kosovo je sveta zemlja na kojoj ima mesta za sve nas

Vidovdan (Foto: Radio Goraždevac)

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije je u Manastiru Gračanica služio svetu arhijerejsku liturgiju povodom Vidovdana uz sasluženje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, vladike raško-prizrenskog Teodosija, mileševskog Atanasija, pakračko-slavonskog Jovana, novibrdskog Ilariona, budimjansko-nikšićkog Metodija, mačvanskog Save, jegarskog Nektarija, sveštenstva i monaštva.

„Narode Kosova i Metohije, Srbi, Albanci, Romi, Bošnjaci, bar zato što je Svetolazarevska ova zemlja, i bar zato što tolike svetinje ovde streme ka nebu i spuštaju nebo na zemlju, crkva naša neće nikada nikoga zaboraviti i ostaviti. Ne postoji taj za koga se nećemo moliti. Ako crkva zaboravi i jednu dušu, ako se ne moli za jednu dušu onda koji je njen smisao. Molimo se za svaku dušu živu koja živi na Kosovu i Metohiji, da Gospod useli mir svoj u tu dušu, ako bude mira u duši biće mira i među dušama, među ikonama, među ljudima bez obzira koje ime nose. Ako mi budemo bolji, biće bolje i oko nas“, istakao je patrijarh Porfirije u besedi.

„Ako igde možemo da razumemo šta je pravda Božija, ako igde možemo da spoznamo da smo to što jesmo to je upravo Kosovo i Metohija, to je upravo ova porta Gračanice svete, to su Visoki Dečani, to je Pečka patrijaršija, to je Bogorodica Ljeviška, Devič, to su mnoge svetinje kojima je ukrašena kosovskometohijska zemlja. Tu na tom mestu mi znamo ko smo, ovde znamo šta smo, ovde razumemo šta je cilj našeg postojanja, ovde smo braćo i sestre u svojoj kući, u svom domu”, naveo je patrijarh Porfirije.

Srpski narod se duhovno rodio na Kosovu, dodao je patrijarh Porfirije.

“Najveći iz našega roda, Sveti Sava je odredio naša putovanja kroz istoriju. Da ona budu putovanja crkvom Hristovom, da kornila tog putovanja kroz istoriju bude pravoslavna vera,tako nas i vodio i opredelio Sveti Sava. A na Vidovdan, sveti knez Lazar i mnogi zajedno sa njim ovde su porvrdili da je ovo naš dom, ovde su potvrdili da su rodjeni na kosovskometohijskoj zemlji. Ovde su još jedno potvrdili šta znače reči Hristove ’Pišite najpre carstvo Božije i ostalo će vam se dodati”, poručio je u besedi patrijarh Porfirije.

Vidovdan (Foto: Radio Goraždevac)

Patrijarh Porfirije čestitao je Kurban Bajram svim Muslimanima.

„Čestitajmo sa ovog mesta svim Muslimanima Bajram ovde na kosovskometohijskoj zemlji, da i oni verom u Boga izmole mir u svojoj duši pa onda ako imamo mi mir kao oruđe u svojoj duši i oni mir u svojoj duši, razumećemo da je Kosovo i Metohija sveta zemlja i da ima mesta za sve ljude i svetinje svih, bez obzira na koji se način Bogu mole“, rekao je patrijarh Porfirije.

Na obeležavanju Vidovdana i ove godine veliki broj vernika došao je iz centralne Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Na ulazu u Gračanici i izlazu i u samom centru bio je prisutan veliki broj pripadnika Kosovske policije.