Patrijarh Porfirije stigao u Pećku Patrijaršiju

Patrijarh Porfirije u Pećkoj Patrijaršiji (Foto: SPC)

Patrijarh srpski Porfirije stigao je danas, u ranim večernjim satima, u svoju stavropigijalnu lavru Pećku Patrijaršiju, saopštila je SPC.

U Patrijarhovoj sveštenoj pratnji nalaze se preosvećena gospoda episkopi raško-prizrenski Teodosije, marčanski Sava, novobrdski Ilarion, jegarski Nektarije i toplički Petar, kao i visokoprepodobni arhimandrit Danilo, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije, i protođakon Radomir Vrućinić, rektor Bogoslovije Svetog Save u Beogradu, navode iz SPC.

Patrijarh Porfirije će sutra služiti svetu Liturgiju u Pećkoj Patrijaršiji, a zatim će se sresti sa svojim stipendistima iz Fonda Privrednik i Zadužbine Sime Igumanova.

“Njegova Svetost gaji posebnu ljubav prema Pećkoj Patrijaršiji ne samo zato što je to stavropigijalni manastir srpskih patrijaraha, nego zbog toga što je mnoge studentske ferije proveo u toj drevnoj svetinji. Nedavno je o tome zapisao:

U Peći sam mnogo manje u rukama držao knjigu, jer sam i svesno i intuitivno osećao da sam na mestu na kome se stvarala istorija naše Crkve i naroda, da su tu na mermernom prestolu Svetog Save sedeli arhiepiskopi srpski i patrijarsi i predsedavali saborima. Tako i sam nedavno, kada sam boravio u ovoj patrijaraškoj stavropigiji, dugo stajao pred kivotom prvog srpskog patrijarha Joanikija, razmišljajući o iskušenjima i odlukama koje je donosio u buri okolnosti u kojima je živeo”, napominje se u saopštenju Srpske pravoslavne crkve.