Patrijarh Porfirije sa svojim stipendistima u Pećkoj Patrijaršiji

(Foto: SPC)

Posle svete arhijerejske Liturgije kojom je jutros načalstvovao u svojoj stavropigijalnoj lavri Pećkoj Patrijaršiji, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije je razgovarao sa učenicima i studentima koje stipendira preko Zadužbine Sime Igumanova i Fonda Privrednik.

Njegovoj Svetosti Patrijarhu na liturgiji sasluživali su preosvećena gospoda episkopi raško-prizrenski Teodosije, marčanski Sava, jegarski Nektarije i toplički Petar, sa sveštenstvom Eparhije raško-prizrenske.

“Kao glavni staratelj Zadužbine Sime Igumanova i predsednik Fonda Privrednik, patrijarh Porfirije stipendira veliki broj učenika srednjih škola i studenata sa mestom prebivališta na području Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija, a posebno brine o mladim talentima iz višečlanih porodica, porodica slabijeg materijalnog stanja, kao i porodica čiji članovi imaju trajno ili privremeno smanjene radne sposobnosti”, saopšteno je na sajtu SPC.

“Prosveta srpskog naroda je započeta u srpskim manastirima, u Srpskoj Crkvi, od Svetog Save i svih svetih Nemanjića. I u potonjim vekovima otomanskog ropstva prosveta je očuvana u manastirima. Prvu priliku za sistamatsko obrazovanje Crkva je imala u srpskim zemljama preko Save i Dunava, gde su srpski mitropoliti i patrijarsi lično pomagali školovanje, osnivali škole, čak visokog fakultetskog i univerzitetskog ranga, u Karlovcima, Novom Sadu, Somboru, ili su to činili osnivajući fondacije. Danas, i kao patrijarh i kao univerzitetski profesor, Njegova Svetost g. Porfirije nastavlja tu svetlu tradiciju kao izraz podsticaja, solidarnosti i međusobne podrške pre svega uspešnim i talentovanim učenicima i studentima. Sa posebnom posvešćenošću i očinskom ljubavlju patrijarh Porfirije brine o mladim Srbima na Kosovu i Metohiji kroz davanje stipendija i svake druge pomoći koja im je preko potrebna”, stoji u saopštenu SPC.

“U razgovoru sa Patrijarhom srpskim g. Porfirijem njegova čeda sa Kosova i Metohije izrazila su pre svega zahvalnost svom pokrovitelju na ljubavi i očinskoj podršci i, što je posebno obradovalo Njegovu Svetost, upoznali su ga sa svojim velikim uspesima kako na polju obrazovanja tako i u svim drugim sferama njihovog života koji se u mnogome razlikuje od života njihovih vršnjaka u Beogradu, Šumadiji, Vojvodini i širom sveta”, stoji dalje u saopštenju.

Patrijarh je naglasio da je njihov podvig i život u enklavama i getoima širom kosovsko-metohijske zemlje primer za ugled svim mladim Srbima gde god da žive.

“Tom prilikom, patrijarh Porfirije je obradovao i darivao dvadesetčetvoro vrednih učenika i studenata ikonama Presvete Bogorodice Pećke i novčanom pomoći u iznosu od 200 evra. Sestrinstvo manastira Pećke Patrijaršije pripremilo je svečanu trpezu za Patrijarha, arhijereje, stipendiste i njihove ponosne roditelje i profesore”, zaključuje se u saopštenju SPC.